Blog Pychotka
barwnik do czekolady
Cukiernictwo

Barwniki do czekolady – dodatek dla profesjonalnych cukierników i nie tylko!

Barwniki spożywcze w świecie wypieków znane są nie od dziś. Stosowane są do tworzenia wymyślnych dekoracji, kolorowych polew i krótko mówiąc: do uwolnienia swojej kreatywności w trakcie robienia słodkości, tak żeby jak najbardziej przyciągały one uwagę. W końcu podczas konsumpcji istotną rolę gra nie tylko zmysł smaku ale i wzroku! 

Takie barwniki są dostępne w wielu rodzajach, na przykład w płynie, w proszku, a nawet w sprayu. Istnieją też specjalne barwniki do czekolady i innych mas tłustych, nieodzowne w robieniu kolorowych pralin i różnych dekoracji z czekolady.

Barwniki do czekolady – czym są i jak różnią się od innych barwników?

Barwniki do czekolady to barwniki tłuszczo-rozpuszczalne, specjalnie przeznaczone do pracy z czekoladą, mas tłuszczowo-olejowych, kremów maślanych i nie tylko. Najczęściej taki barwnik do czekolady jest tworzony na bazie masła kakaowego i występuje w postaci stałej. Są jednak dostępne również takie barwniki w płynie, dla których za bazę najczęściej służy tłuszcz rzepakowy lub sojowy.

Barwniki do czekolady Polmarkus różnią się od innych barwników przede wszystkim tym, że są rozpuszczalne w tłuszczach, dzięki czemu świetnie sprawdzają się przy pracy z czekoladą. Gdybyśmy z kolei zdecydowali się na barwnik wodno-rozpuszczalny, na przykład żelowy, mogłoby to skutkować zważeniem się czekolady. Praca więc z takimi produktami na bazie tłuszczu wymaga barwników do tego dedykowanych.

barwnik do czekolady polmarkus

Jakie jest zastosowanie barwników do czekolady?

Zastosowanie barwników do czekolady jest bardziej szerokie niż można by było się spodziewać. Używa się ich nie tylko do wykonywania pięknych dekoracji, polew i pralin. Można taki barwnik do czekolady dodać także do mas kremowych, stworzonych na bazie z tłuszczu czy też śmietany. Za pomocą tego produktu można także zabarwić:

  • Marcepan,
  • Masę cukrową,
  • Karmelki.