Blog Pychotka
Akcesoria kuchenne

Blachy cukiernicze – niezbędne w każdej kuchni

W każdej domowej kuchni, a także zakładzie cukierniczym powszechnie wykorzystywane są różnorodne akcesoria do pieczenia i gotowania. Podstawowym wyposażeniem cukierni są blachy cukiernicze. Blachy do wypieku powinny charakteryzować się funkcjonalnością, wygodą użytkowania i poręcznością, a także bezpieczeństwem dla zdrowia. Jest to sprzęt często używany, dlatego bardzo ważną kwestią jest łatwość czyszczenia i mycia. Jakie jeszcze cechy warto brać pod uwagę przy wyborze odpowiedniej blachy?

Czym charakteryzują się dobre blachy cukiernicze?

Ze względu na różnorodne zastosowania blachy do pieczenia występują w szerokiej gamie kształtów oraz przeróżnych rozmiarach. W ofercie można znaleźć blachy w kształcie prostokąta oraz okrągłe, różniące się także wysokością rantu. Formy do zastosowań przemysłowych są dużo większe niż te stosowane w domu. Blachy cukiernicze mogą mieć perforowany spód lub poręczne uchwyty do wyjmowania z pieca.

Blacha cukiernicza jest wykonywana z różnych materiałów. Wśród najczęściej spotykanych występują blachy aluminiowe, aluminiowo-stalowe oraz z blachy ocynowanej – odporne na działanie wysokiej temperatury i korozję. W sprzedaży występują także blachy stalowe, głównie do zastosowań przemysłowych.

Formy do pieczenia posiadają wiele użytecznych funkcjonalności. Niektóre posiadają tylko dwa lub trzy ranty, lub jedną krawędź wyjmowaną, lub ruchomą, dzięki której można łatwo wyjąć pierwsze porcje ciasta. Formy okrągłe wyposażone są w rozpinaną obręcz i wyjmowane dno. Blachy cukiernicze to bardzo uniwersalne akcesoria, które z powodzeniem mogą być stosowane do wypieku różnych ciast, ciastek i innych drobnych produktów.