Blog Pychotka
basen gastronomiczny
Wyposażenie gastronomi

Co należy wiedzieć o basenach gastronomicznych?

Bez basenu gastronomicznego trudno wyobrazić sobie profesjonalnej kuchni. Basen gastronomiczny nosi także nazwę głębokiego zlewu. Oczywiście wykonany jest z nierdzewnej stali. Basen gastronomiczny to po prostu zwykły zlew kuchenny, ale jest o wiele, wiele większych rozmiarów. Dzięki basenowi gastronomicznemu w kuchni łatwiej jest zachować czystość. Co więcej, znacznie przyjemniej się pracuje. Co należy wiedzieć o basenach gastronomicznych? Pora przejść do konkretów.

Czym są baseny gastronomiczne?

Basen gastronomiczny od zlewu różni się głównie wielkością komory. Basen gastronomiczny w przeciwieństwie do zlewu nie posiada roboczego blatu. Tak naprawdę cała powierzchnia mebla to komora do mycia. W profesjonalnych kuchniach używa się bardzo dużych sprzętów. Takowe nie sposób zmieścić w zwykłym zlewie, czy też w zmywarce. Spore garnki, transportowe pojemniki, kosze, czy też blachy z łatwością zmieszczą się w zbiorniku basenu.

Cechą charakterystyczną basenu jest prysznicowa bateria. Basen gastronomiczny można zakupić w wiszącej wersji, ale także na czterech nogach ze stopami regulowanymi. Dzięki takiej budowie basenem można w sposób niezmiernie łatwy manewrować. W hurtowniach oraz w sklepach można znaleźć baseny gastronomiczne z półkami, a także baseny jednokomorowe, czy też dwukomorowe. Basen gastronomiczny dwukomorowy jest polecany większym restauracjom. Oczywiście w basenach gastronomicznych nie tylko się myje duże sprzęty kuchenne, ale także obmywa się warzywa, owoce, mięso, czy też innego rodzaju produkty spożywcze.

Jakie można wyróżnić cechy basenów gastronomicznych?

Do profesjonalnej kuchni warto wybrać basen wykonany ze stali nierdzewnej. Powinna to być stal nierdzewna kwasoodporna. Dzięki temu basenowi nie będą straszne żadne środki chemiczne, korozja, czy też kwasy. Bez problemu w takim basenie można zapobiec rozwojowi flory bakteryjnej.

Basen gastronomiczny można kupić w:

Na uwagę zasługuje także konstrukcja basenu gastronomicznego. Można kupić zarówno basen gastronomiczny spawany, jak i skręcany. Trwalsze, a także stabilniejsze są zdecydowanie baseny gastronomiczne spawane. Kolejny bardzo ważny element to koperta. Chodzi o niewielki spadek komory w stronę syfonu. W ten sposób ma się zagwarantowany właściwy odpływ wody. 

Świetna jest także poziomowana regulacja stopki. Wiadomo, że podłoga w restauracji nie jest zawsze idealnie równa. Dzięki regulowanym stopkom nie jest to żadne utrudnienie. Warto dopytać także w hurtowni o młynek koloidalny. Chodzi o rozdrabniacz odpadków. Restauratorzy i kucharze sobie to naprawdę cenią.

Baseny gastronomiczne to mocny punkt w każdej profesjonalnej kuchni.