Blog Pychotka
kuchenne barwniki spożywcze do spożywania
Akcesoria kuchenne

Co powinniśmy wiedzieć o barwnikach spożywczych?

Nie ma wątpliwości, że na smak jedzenia ma wpływ wiele czynników. Między innymi jest to zapach i wygląd jedzenia. Dlatego właśnie, do pożywienia dodaje się substancje zapachowe oraz barwniki spożywcze. Czy oznacza to, że jedzenie dostępne w sklepach jest pełne środków chemicznych, które są dla człowieka niebezpieczne? Warto wyjaśnić, jak to jest w rzeczywistości.

Barwniki spożywcze – czy są zagrożeniem?

komplet zdrowych barwników spożywczychWokół barwników spożywczych w przeciągu dziesiątek lat ich stosowania narosło mnóstwo mitów. Główny jest taki, że wszystkie one są sztuczne i szkodliwe. Okazuje się natomiast, że jest to kompletna bzdura.

Bardzo duża ilość barwników jest bowiem pochodzenia naturalnego. Oznacza to, że otrzymuje się je z roślin. Tak jest chociażby z chlorofilem, wszechobecnym w roślinach. Producenci pożywienia wykorzystują go, aby zabarwiać żywność na zielono. Jakby tego było mało, niektóre naturalne kuchenne barwniki spożywcze nie tylko nikomu nie szkodzą, ale wręcz mogą pozytywnie wpływać na organizm. Niektóre barwniki zawierają bowiem duże ilości witamin.

Co ze sztucznymi barwnikami?

Oprócz naturalnych, istnieją też sztuczne barwniki spożywcze. Jednakże, w zasadzie wszystkie są tworzone w oparciu o barwniki naturalne. Oznacza to mniej więcej tyle, że są one co prawda sztucznie syntetyzowane, jednak tak naprawdę są identyczne jak barwniki naturalne. Z tego też powodu, również większość barwników sztucznych jest całkiem zdrowa.