Blog Pychotka
SYROP-KLONOWY-C
Przyprawy

Czy syrop klonowy jest zdrowy?

Wiele osób kojarzy syrop klonowy jako niezdrowy dodatek do naleśników lub gofrów. Nic bardziej mylnego, opisywany produkt wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść syrop klonowy.

Co zawiera syrop klonowy?

SYROP-KLONOWYSyrop klonowy pochodzi z Kanady i jest kojarzony jako dodatek do amerykańskich naleśników. Wbrew pozorom nie zawiera olbrzymiej ilości cukrów, ma ich znacznie mnie niż powszechnie spożywany cukier. W swoim składzie zawiera sporo minerałów, takich jak:

  • potas
  • cynk
  • żelazo
  • sód
  • mangan

Poza tym stanowi źródło witamin z grupy B. Ze względu na niską kaloryczność syrop klonowy stanowi zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego cukru. Co ważne, jest to produkt bezpieczny dla wegan i alergików.

Na chwilę obecną nie w każdym sklepie znajdziemy taki słodzi, jednak istnieje alternatywa jak sklepy online, gdzie syrop klonowy kupimy z dostawą do domu.

Właściwości syropu klonowego

Opisywany produkt spożywczy stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy. Mowa o polifenolach, które znacznie redukują ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, a także spowalniają proces starzenia się komórek. Opisywany syrop stanowi skuteczną broń w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi organizmu. Wpływa pozytywnie na działanie układu nerwowego, wspomaga prace mózgu i redukuje objawy choroby Alzheimera. Badania naukowe udowodniły, że syrop klonowy może wspomagać leczenie przy pomocy antybiotyków. Jego właściwości sprawiają, że organizm lepiej przyswaja zawarte z nich drobnoustroje. Jakby tego było mało opisywany słodzik ma pozytywny wpływ na pracę wątroby, co jest szczególnie ważne u osób z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. Poza tym wspomaga odchudzanie poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu. Wszystkie wymienione właściwości czynią go rozsądnym zamiennikiem dla innych bardziej kalorycznych słodzików.