Blog Pychotka
foremka do pieczenia
Akcesoria kuchenne

Czy wiesz, w czym piec swoje ciasta?

Cukiernictwo jest pasjonującym zajęciem, podczas którego z wielu zupełnie niepowiązanych, a często nawet nienadających się samodzielnie do spożycia, składników, powstaje pachnące, smakowite cudo. Rodzajów wyrobów cukierniczych jest całe mnóstwo – jedne bardzo wyrafinowane, inne zadziwiające swoją strukturą i smakiem, a jeszcze inne zupełnie proste. Każdy wypiek łączy jednak jedno – by nadać ciastu odpowiednią formę i wymiary, w procesie pieczenia niezbędne jest użycie odpowiednich form do pieczenia.

Jakie wyroby do jakich form?

W zależności od rodzaju wypieku należy użyć różnych blaszek do pieczenia. Ciasta o klasycznym kształcie będą wymagały użycia formy o podstawie prostokąta. Amerykańskie babeczki (cupcakes) piecze się z kolei w malutkich papierowych foremkach, do których nalewa się ciasta. Takie foremki są wykonane z materiału, który nie ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury, a taka przecież panuje wewnątrz piekarnika. Babki drożdżowe, które zawsze pojawiają się na wielkanocnym stole, mają jeszcze inne kształty, które nadają babkom niepowtarzalny, kojarzony przez wszystkich wygląd ściętego stożka.

Gdzie szukać foremek do pieczenia?

Najprostszym wyborem będzie udać się do dowolnego większego supermarketu. W tego typu sklepach zawsze znajdują się działy, w których znaleźć można sprzęty niezbędne w każdej kuchni. Wśród nich obecne są również poszukiwane formy. Inną możliwością jest skorzystanie z usług sklepów internetowych, specjalizujących się w sprzedaży takich produktów. Zakupione foremki mają służyć długie lata, warto więc zakupić produkt wysokiej jakości, nawet jeśli jego cena nie będzie mała.