Blog Pychotka
patelnia wok
Akcesoria kuchenne

Czym jest patelnia wok i do czego jej używać

Kuchnia chińska staje się coraz bardziej znana w krajach Europy, w tym również w Polsce. Co roku otwierane są nowe restauracje w wielu miastach naszego kraju. Potrawy pochodzące z Chin znacznie różnią się od potraw spożywanych na co dzień w Polsce. Wydają się one być przez to bardzo egzotyczne, co wzbudza ciekawość wielu osób i jest przyczyną coraz większej popularności kuchni chińskiej w Polsce. Wielu próbuje nawet przyrządzać tradycyjne potrawy tej kuchni w domowym zaciszu. By nadać przygotowywanym daniom odpowiedni charakter, warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię wok.

Co to jest patelnia wok?

patelnia wok

Jest to rodzaj naczynia gastronomicznego powszechnie używany od wieków w krajach azjatyckich, a przede wszystkim w Chinach. Charakterystyczną cechą takich naczyń jest bardzo wysokie obrzeże i duża średnica, sięgająca nawet 40 cm. Woki mogą posiadać jedną, długą rączkę lub uchwyty umieszczone po obu stronach miski. Tradycyjne woki były produkowane z żeliwa. Dziś jednak bez problemu można zakupić również naczynia wykonane ze stali nierdzewnej lub z ceramiki, a nawet z aluminium. Współcześnie wiele produktów tego typu posiada spłaszczone dno, co dostosowuje je do pracy na kuchenkach indukcyjnych.

Do czego używać takiego sprzętu?

Patelnia wok może zostać wykorzystana do przygotowania bardzo wielu tradycyjnych dań kuchni azjatyckiej. Umożliwia ona przyrządzenie potraw, takich jak przykładowo sajgonki, złocisty kurczak smażony na oleju, podsmażane warzywne słupki, chińskie pączki i wiele, wiele innych.