Dlaczego warto mieć swój syfon do bitej śmietany?
Marketowa bita śmietana obfituje w takie składniki jak syrop glukozowy, maślanka i odtłuszczone mleko w proszku, utwardzone tłuszcze roślinne, w tym palmowy, niezliczone stabilizatory i skrobia. W skrajnych przypadkach na pierwszym miejscu występuje też cukier i woda. Nawet turbo słodki deser będzie natomiast odrobinę zdrowszy, jeśli do jego udekorowania zastosujesz dobrą śmietankę ubitą w syfonie.
Czym jest syfon do ubijania śmietany?
Syfon do bitej śmietany to proste akcesorium kuchenne wyglądające jak butelka z wajchą i dwoma końcówkami. Jedna z nich służy do dekorowania, natomiast druga jest uchwytem na nabój z gazem, który wydziela się do wnętrza butelki tworząc pod ciśnieniem mieszankę.
Składniki na pyszną domową bitą śmietanę z syfonu
Podstawą domowej bitej śmietany jest schłodzona kremówka 30% lub śmietana 36% w ilości, która odpowiada pojemności syfonu do bitej śmietany.
W zależności od indywidualnych preferencji można przygotować klasyczną bitą śmietanę, albo urozmaicić deser ulubionymi aromatami i smakami.
Czego potrzebujesz?
- cukier – najlepiej puder lub drobnoziarnisty cukier do wypieków. Możesz go z powodzeniem zastąpić płynnym miodem, syropem klonowym, syropem z agawy ksylitolem lub jakimkolwiek innym słodzikiem.
- syrop owocowy lub sok, jeśli chcesz zrobić bitą śmietanę o owocowym smaku i ładnym kolorze.
- kawa lub kakao,
- aromat lub ekstraktu, na przykład taki, jak do ciast, wystarczy zaledwie kilka kropelek.
Wybrane składniki należy umieścić wraz ze śmietaną w syfonie, mocno potrząsnąć butelką i już można się cieszyć przepysznym domowym deserem.