Blog Pychotka
witryna chłodnicza
Wyposażenie gastronomi

Dlaczego warto mieć witryny chłodnicze w lokalu?

Witryna chłodnicza to część wyposażenia które stanowi podstawę funkcjonowania takich miejsc jak apteka, restauracja, kawiarnia, sklep spożywczy, czy lokal gastronomiczny. Dzięki niej można długo utrzymać świeżość półproduktów, oraz wyrobów gotowych. Warto pamiętać, aby jej rozmiar dobrać do charakterystyki, oraz oczekiwań lokalu, w którym będzie pełniła funkcję. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się na ten temat więcej.

Czym się charakteryzuje witryna chłodnicza?

Witryna chłodnicza z oferty sklepu Gastropuls, innymi słowami mówiąc szafa chłodnicza powinna znajdować się w miejscach w których oferowany jest wybór produktów, dań, oraz gdzie stosowany jest wymóg przechowywania żywności w warunkach zimniejszych. Należy wiedzieć, że witryny tego typu są nie tylko proste w obsłudze, ale również są wykonane z trwałych materiałów. Często są dodatkowo uzupełnione o panele LED. Usadowione są one w środkach lodówek. Odpowiedni dobór lodówek, pozwala w sposób estetyczny wyeksponować towar, który na bieżąco może być sprzedawany klientom.

Rodzaje witryn chłodniczych

Szafy chłodnicze powinny przede wszystkim służyć do przechowywania żywności, a zarazem eksponować jej zawartość. Witryny chłodnicze pozwalają na przechowywanie artykułów w niższej temperaturze, dzięki której można przechowywać produkty takie jak:

  • sałatki
  • koktajle
  • napoje
  • owoce
  • ciastka
  • kanapki

Stojąc przed zakupem witryny, warto mieć na uwadze, że powinny one dopełniać wnętrze, oraz powinny pasować do całości wystroju. Witryny, które będą przeszklone świetnie sprawdzą się do ukazania klientowi możliwości zakupu. W ten sposób, bezpośrednio mogą one być sprzedawane klientowi. Sprzęt tego typu, jak mroźnie, chłodnie, czy transportery żywności muszą znajdować się w miejscach gdzie prowadzona jest profesjonalna czynność sprzedawania pożywienia.

Witryna chłodnicza dla małej i dużej gastronomii

Każdy lokal związany z gastronomią powinien mieć na stanie takie sprzęty jak:

  • wytryny chłodnicze, która odpowiada za przechowywanie dań gotowych, oraz półproduktów przez dłuższy okres
  • mroźnie, dzięki którym można przechowywać produkty, oraz półprodukty potrzebne do przyrządzania dań, z wyróżnieniem mięsa, oraz warzyw
  • szafy mroźnicze, potrzebne do przechowywania pożywienia dłuższy czas

Jak więc widać, witryny chłodnicze są bardzo potrzebne w punktach prowadzących sprzedaż pożywienia, a ich rola jest niezastąpiona z powodu utrzymywania długookresowej świeżości pożywienia. Dzięki niej również można wyeksponować produkty, oraz półprodukty sprzedawane przez firmę.