Dlaczego właściwa obróbka cieplna potraw jest ważna?
Właściwe przygotowanie potraw jest sprawą kluczową, jeśli chodzi o reputację restauracji. Niedopuszczalne jest, by dopuścić do zatrucia się konsumenta w wyniku podania nieprawidłowo przyrządzonego posiłku. Wszystkie potrawy powinny zostać poddane należytej obróbce termicznej, zanim zostaną wydane na salę konsumencką. Dlaczego właściwa obróbka z wykorzystaniem ciepła jest tak ważna i jakie można wyróżnić jej rodzaje?
Znaczenie odpowiedniego przygotowania posiłków
Obróbka cieplna powinna być odpowiednio dobrana do rodzaju przyrządzanej potrawy. Wysoka temperatura sprawia, że drobnoustroje chorobotwórcze, które mogą ewentualnie być obecne w żywności, ulegają zniszczeniu i nie stwarzają dalszego zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Wpływ temperatury pozwala także na zmiękczenie struktury wielu surowców (np. warzyw, kasz), a także uzyskanie przez półprodukty właściwej konsystencji i właściwości (np. smażenie naleśników lub mięs, gotowanie klusek i innych potraw mącznych oraz wiele innych). Dodatkowo, niektóre typy obróbki z wykorzystaniem ciepła pozwalają na uzyskanie pożądanych właściwości wizualnych (np. chrupiąca, ciemna skórka uzyskiwana podczas pieczenia i smażenia).
Jakie wyróżniamy typy obróbki wyróżniamy?
Przyrządzanie różnorodnych potraw wymaga zastosowania odmiennych typów obróbki. Najpopularniejszymi z nich są gotowanie, smażenie, duszenie i pieczenie. Każda z nich różni się w pewien sposób od siebie. Gotowanie dla przykładu przeprowadzane jest we wrzącej wodzie, smażenie odbywa się na rozgrzanym tłuszczu, duszenie jest połączeniem dwóch poprzednich, a pieczenie opiera się o wykorzystanie gorącego powietrza.