Blog Pychotka
RTV i AGD

Do czego używane są zamrażarki skrzyniowe?

Prawidłowe przechowywanie żywności jest w gastronomii nie mniej ważne niż jej przygotowanie. Źle przechowywane produkty spożywcze szybko się psują, a przez to narażają na straty finansowe przedsiębiorstwo gastronomiczne. Żeby temu zapobiec, należy zaopatrzyć się w odpowiedniej jakości sprzęt to magazynowania żywności. Przykładem urządzeń, które to umożliwiają, są zamrażarki skrzyniowe – https://sklep.technica.pl/zamrazarki-skrzyniowe

Czym jest zamrażarka skrzyniowa?

Jest to urządzenie niezbędne w pracy każdego większego lokalu gastronomicznego. Mo ono postać prostokątnej skrzyni o różnych wymiarach. Temperatura wewnątrz niej jest dostosowana do mrożenia i długiego przechowywania produktów żywnościowych, zarówno tych surowych, jak i półproduktów, czy nawet gotowych dań. Standardowo takie urządzenia pracują w zakresie temperatur od -18oC do – 26oC. Aluminiowa obudowa i izolacja z pianki stanowią bardzo dobrą izolację cieplną, co ogranicza straty energii (wypływ ciepła z wnętrza urządzenia do otoczenia).

Jakie produkty można przechowywać w zamrażarkach skrzyniowych?

Sprzęt tego typu jest właściwie odpowiednikiem zwykłej zamrażarki, jaką każdy posiada w swoim domu. Nie narzuca to więc żadnych ograniczeń, co do rodzaju przechowywanych wewnątrz surowców. Takie urządzenie świetnie sprawdzi się do magazynowania produktów surowych, takich jak mięsa, czy mrożone warzywa. Nie mniej ważne w gastronomii jest przechowywanie półproduktów, które czekają na swoją kolej do dalszej obróbki. Urządzenia te pozwalają nawet na składowanie gotowych produktów (np. ulepionych pierogów), które po wyjęciu z zamrażarki wystarczy poddać obróbce termicznej i wydać konsumentowi.