Blog Pychotka
Akcesoria kuchenne

Forma do babki – na jaką warto się zdecydować?

Planując szykowanie świątecznych wypieków, wiele osób zastanawia się nad tym, jak forma do babki będzie odpowiednia. W bogatej ofercie odnaleźć można wiele różnorodnych, ciekawych rozwiązań. Poszczególne modele różnią się kształtem i materiałem wykonania. Który z nich okaże się korzystnym wyborem?

Rodzaje form do babki

Osoby poszukujące odpowiedniego akcesorium, odnajdą formy wykonane z aluminium, stali, kamionki lub silikonu. Poszczególne rodzaje różnią się posiadanymi właściwościami. Silikon jest elastyczny i odporny na wysokie oraz niskie temperatury. Poleca się go jednak osobom, które będą korzystały z formy wyłącznie od czasu do czasu.

Stalowe i kamionkowe modele zapewniają najwyższy poziom trwałości. Ponadto, minimalizują ryzyko przypalenia ciasta. Poleca się je osobom, które często korzystają z takich akcesoriów. Ceramiczne modele są również uznawane za posiadające wyjątkowe walory estetyczne. Formy z aluminium również mogą sprawdzić się w kuchniach osób, które pieką babki przy specjalnych okazjach.

Wybór odpowiedniego kształtu

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy zdecydować się na formę z tzw. kominem. Warto wiedzieć, że ułatwia on odpowiednie wypieczenie środka ciasta. To korzystne rozwiązanie w przypadku tradycyjnych babek. Jednolite modele sprawdzają się z kolei przy pieczeniu ciast drożdżowych. Warto również dopasować kształt i walory estetyczne formy do własnego gustu. Babka na świątecznym stole powinna zarówno smakować, jak i zachwycać swoim wyglądem. Odpowiednio dobrana forma wpłynie korzystnie na jakość wypieków.