Grill kontaktowy – sposób na zdrowie jedzenie z użyciem grilla?
Pora letnia kojarzona jest z czasem spędzonym na świeżym powietrzu, korzystaniu z uroków natury w gronie bliskich, często z dodatkiem w postaci jedzenia. Grillowane mięso lub ziemniaki w mundurkach to nieodłączny element wszystkich ogródkowych spotkań. Co jednak zrobić, gdy przyjdzie ochota na grillowane potrawy, a za oknem wciąż są niskie temperatury? Z pomocą przychodzą innowacyjne urządzenia do grillowania, które oferują wykorzystanie ich w domowym zaciszu, w podobny sposób co pozostałe sprzęty kuchenne i uzyskanie potraw rodem z grilla.
Grill kontaktowy – czym jest i jak działa?
Grill kontaktowy to urządzenie kuchenne, służące do grillowania. Swoją budową przypomina tradycyjne gofrownice i składa się z podstawy oraz klapy, z kolei wnętrze to gładki bądź karbowany teflon. Jego stołowa forma umożliwia użytkowanie w dowolnym miejscu, mającym dostęp do gniazdka elektrycznego, bowiem grill zasilany jest elektrycznie.
Zasada działania grilla kontaktowego jest prosta. Na uprzednio rozgrzanym urządzeniu należy położyć przygotowane jedzenie i pozostawić je, zgodnie z zalecanym czasem. Po użyciu każdorazowo konieczne jest umycie grilla. Jak widać, wystarczy chwila, by móc cieszyć się z jego uroków.
Zalety korzystania z grilla kontaktowego
- brak ograniczeń co do pory roku oraz pogody, w jakiej można wykorzystać urządzenie
- Szybki czas przygotowania potraw
- brak konieczności wykorzystania węgla, a tym samym uniknięcie powstawania dymu
- możliwość przygotowania jednej porcji dania, w odróżnieniu od tradycyjnych grilli, które ze względu na długotrwały proces przygotowań wymagają wykonania większej ilości potraw
- brak obowiązku wykorzystania oleju do smażenia
- możliwość przygotowania zdrowych potraw
Czy grill kontaktowy można wykorzystać do grillowania wszystkiego?
Beztłuszczowe grillowanie zwiększa zakres wykonywanych potraw, ale i ma większą rzeszę fanów, ponieważ jedzenie przygotowane z użyciem tego sposobu jest zdrowsze, w porównaniu do grilla ogrodowego. To nie tylko klasyczna kiełbasa z grilla, ale różnego rodzaju steki, tortille, kebaby, grillowane warzywa czy nawet dietetyczne sałatki, zatem grill kontaktowy oferuje szeroki wachlarz możliwości.