Gulaszowa krok po kroku
Poniżej przepis na idealnie pikantną zupę pochodzącą z kuchni węgierskiej. Jej nie trzeba nikomu przedstawiać – oto gulaszowa! W Internecie aż roi się od przepisów na to sycące danie. Oto jeden z nich, sprawdzony. Potwierdzam, zupa gulaszowa zawsze wychodzi idealnie. Wychodzi prawie taka jak od babci, jednym słowem pycha!
Oto krok po kroku jak należy przygotować zupę:
- Pokrój w kosteczkę 1 kilogram łopatki wieprzowej (pamiętaj, by była od sprawdzonego dostawcy mięsa) i podsmaż ją na odrobinie oleju. (opcjonalnie można usmażyć mięsom z dodatkiem cebulki, ale nie tylko wtedy jeśli mamy ochotę czuć ją w zupie)
- Podsmażoną łopatkę przełóż do garnka, zalej ją litrem wody.
- Dodaj 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, pół łyżeczki tymianku, rozmarynu i ostrej papryki. Sól i pieprz tylko po szczypcie.
- Całość gotuj na malutkim ogniu.
- Kolejny krok to dodanie dużego słoiczka koncentratu pomidorowego lub puszki pomidorów. Jeżeli możliwości finansowe na to pozwalają- użyj kilograma polskich pomidorów, które wcześniej trzeba zblendować.
- Ostatni krok to dodanie pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków. Właśnie dzięki nim zupa gulaszowa jest tak sycącym daniem.
Tradycyjna gulaszowa – jak ta z MniamMniam.com to pikantna zupa. Jeżeli nie jesteś fanem pikanterii to możesz śmiało zastąpić ostrą paprykę- słodką. Danie nadal będzie idealnie wyważone, bez obaw o to, że nie wpasuje się w nasz gust kulinarny. Kreatywność w kuchni to podstawa. Ulepszaj smak zupy wedle uznania. Niektóre z przepisów pozwalają nawet na dodanie podsmażonego boczku wędzonego. To również może wspaniale wzbogacić smak naszej zupy.
Widzisz jak niewiele trzeba, by ugotować pyszne danie obiadowe? Nie czekaj i wykonaj je jak najszybciej. Odkryjesz dobrodziejstwo zupy gulaszowej i z pewnością stanie się ona stałym gościem w obiadowym menu. To taka zupa, która smakuje każdemu, zaczynając od najmłodszych. Gwarantuję, że każdy będzie cię prosił o przepis. Już dziś przekonaj się o tym sama. Pyszna zupka jest w zasięgu twoich rąk.