Blog Pychotka
drewniana deska do krojenia
Akcesoria kuchenne

Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia?

Deska do krojenia wykonana z drewna to akcesorium kuchenne, które będzie służyło przez wiele lat, o ile odpowiednio o nie zadbamy. Jak zatem pielęgnować deskę? Sprawdź nasz poradnik!

Kupując drewnianą deskę do krojenia rzadko zastanawiamy się jak ją czyścić. Myjemy ją zatem ręcznie  lub umieszczamy w zmywarce. Zapominamy przy tym, że takie akcesorium wymaga innych zabiegów pielęgnacyjnych. Zamiast więc często zmieniać deskę na nową, warto o nią zadbać. 

Zabezpiecz deskę do krojenia

Zanim przystąpisz do krojenia, koniecznie zabezpiecz swoją deskę za pomocą odpowiedniego preparatu. Drewniana deska do krojenia zaimpregnowana olejem nie popęka, nie będzie się wypaczać, ani nie straci naturalnego koloru.

Do tego celu można zastosować takie preparaty naturalne jak: 

drewniana deska do krojenia
  • wosk pszczeli, 
  • olej mineralny,
  • olej kokosowy,
  • z orzecha włoskiego.

Olejowanie deski do krojenia można również z powodzeniem przeprowadzić za pomocą specjalistycznego produktu.

Nauczyć się myć deskę do krojenia

Korzystając na co dzień z drewnianej deski warto pamiętać, że nie nadaje się ona do mycia w zmywarce. To podstawa, o której często niestety zapominamy. Trzeba ją również chronić przed zbyt częstym i zupełnie zbędnym moczeniem w wodzie. 

Zamiast więc spłukiwać deskę po pokrojeniu chleba czy suchego ciasta, wystarczy dokładnie przetrzeć ją suchym papierem, a następnie odłożyć na miejsce. Nieco bardziej wymagające zabrudzenia czy silne zapachy zejdą o wiele szybciej, jeśli zastosujemy świeży sok wyciśnięty z cytryny i posypiemy deskę solą.