Blog Pychotka
szklana foremka na lody
Akcesoria kuchenne

Jak samemu zrobić pyszne, domowe lody?

Lody to chyba najlepsze- co może być latem. Nie dość, że chłodzą, to jeszcze pysznie smakują. Bogactwo ich form i smaków, aż kuje w oczy i zachęca do konsumpcji. Trudno sobie odmówić, chociaż chwili słodkiego zapomnienia. Zwłaszcza że przy odrobinie wysiłku można je zrobić samemu, w zaciszu domowym.

Jakie są rodzaje foremek do lodów?

W zasadzie na rynku konsumenckim jest niezliczona specjalnych na lody foremek. Różnią się one praktycznie wszystkim, bo mają inny kształt, kolor, cenę czy wielkość zakrętek. Właściwie nie sposób tego wszystkiego porównać- toteż jedyne kryterium przy wyborze, jakie powinno nas interesować, to tworzywo, z jakich zostały wykonane.

Foremki do lodów dzieli się na te wykonane z plastiku i te z silikonu. Te pierwsze są mniej uniwersalne i szybciej się niszczą. Najlepiej sprawdzają się przy produkcji klasycznych lodów, to znaczy takich, które można podać w kubku lub na talerzu. Te drugie silikonowe to idealny sposób na zrobienie domowych lizaków lodowych bądź lodów na patyku. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że są odporne na działanie zarówno niskich, jak i wysokich temperatur. Są wyposażone w szczelne przykrywki, co zabezpiecza treść lodową przed wylaniem.

Co można jeszcze zrobić przy ich pomocy?

Idealnym deserem na upalne dni jest także lodowa kanapka. Do jej przygotowania potrzebne są dwa biszkopty, masa lodowa i wykrawacz. Jest to rodzaj foremki do lodów, którą wycina się dziurkę w jednym z biszkoptów. Następnie w ten otwór wlewa się masę lodową i przykrywa się kolejnym biszkoptem. Taki deser powinien pozostać na chwilę w lodówce, by stężał. Po około 5 minutach nadaje się już do zjedzenia.

Jak widać foremki do lodów do doskonały sposób, by przyrządzić lodowy deser. Można je kupić w każdym sklepie z wyposażeniem kuchennym lub zamówić online.