Jak wybierać funkcjonalne garnki do gotowania?
Zestaw odpowiednich garnków to wyjątkowo ważna część wyposażenia zarówno lokali gastronomicznych, jak i domowych kuchni. Tego typu akcesoria tworzone są z różnych materiałów, a w ich produkcji wykorzystuje się odmienne rozwiązania. Poszczególne rodzaje mogą oferować inne możliwości i szereg ciekawych korzyści. Jak wybrać garnki kuchenne, które okażą się praktyczne?
Ważne cechy garnków do gotowania
Poszukując zestawu odpowiednich akcesoriów należy zwrócić uwagę na:
- pojemność
- tworzywo
- sposób wykonania i ewentualne dodatkowe funkcje.
Gastronomiczne garnki, które sprawdzają się zarówno w domu, jak i restauracjach mogą posiadać pojemność od 10 do nawet 98 litrów. Te największe polecane są kuchniom w dużych lokalach gastronomicznych. Kameralne restauracje często wykorzystują modele mieszczące 20 – 30 litrów pożywienia. W domach najczęściej pojawiają się garnki o pojemności 10 – 20 l. Zakup większego egzemplarza może okazać się korzystny dla osób przygotowujących huczne przyjęcia lub duże ilości przetworów.
Popularne garnki do gotowania to przede wszystkim modele stalowe i emaliowane. Egzemplarze wykonane ze stali wysokiej jakości okazują się zazwyczaj wyjątkowo trwałe i odporne na trudne warunki w lokalach gastronomicznych. Modele emaliowane nadają się za to do przechowywania pożywienia przez dłuższy czas. To również elementy zalecane do przygotowywania potraw dla dzieci i alergików.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Wyjątkowo korzystnym zakupem może okazać się garnek do gastronomii wyposażony w kapsułowe dno. Złożone z kilku warstw, umożliwia wyjątkowo szybkie nagrzewanie się akcesorium. Pozwala to na redukcję kosztów zużycia energii. Zaleca się również zwrócić uwagę na rodzaj i sposób zamontowania uchwytów. Powinny przede wszystkim być solidnie przymocowane. Przemyślanie dobrane akcesoria z pewnością okażą się korzystnym zakupem.
Więcej: Technica pl