Blog Pychotka
RTV i AGD

Jak wybrać kuchenkę do kuchni?

Do niedawna płyty indukcyjne w kuchni były swego rodzaju nowością i z tej racji były dość drogie. Teraz ich ceny gwałtownie spadają w dół i może sobie na nie pozwolić każda pani domu. Czy warto porzucać starą, tradycyjną kuchenkę gazową na rzecz takiego modelu kuchni indukcyjnej? Jakie są główne zalety tej ostatniej? Dlaczego warto znaleźć dla niej miejsce w swojej kuchni?

Jak działa kuchenka indukcyjna?

Pod ceramiczną powierzchnią kuchenki znajduje się cewka, przez którą płynie prąd. To ona wytwarza pole szybkozmienne magnetycznie. Po postawieniu na powierzchni odpowiedniego naczynia, jest ono podgrzewane przy pomocy prądów wirowych. Prąd jest przenoszony na dno naczynia, kuchenka indykcyjna wyłącza się samoistnie, jeśli nic na niej nie stoi.

Zalety kuchni indukcyjnych

Przede wszystkim – zapewniają one możliwość bardzo dokładnej regulacji ciepła, co docenią zwłaszcza profesjonalni kucharze. Oszczędzają one przy tym energię elektryczną, zapobiegają przypalaniu się potraw i chronią użytkownika przed poparzeniami.  Kuchnia indukcyjna bowiem nigdy nie wytwarza temperatury na płycie grzewczej, tylko na dnie naczynia.

Podsumowując, to co kiedyś było ciekawą nowinką gastronomiczną, stało się dzisiaj standardem, który znajduje się na wyposażeniu bardzo wielu kuchni.