Jak wykorzystać beszamel do swoich potraw?
Beszamel to prosty i niezwykle smaczny dodatek, który znany był i ceniony w kuchni francuskiej od wielu, wielu lat. Również w Polsce, smakosze pokochali jego delikatny smak, aksamitną konsystencję oraz możliwość połączenia go z wieloma, różnymi daniami. Jak wykorzystać beszamel w swoich potrawach? Z czym go łączyć? Poniżej kilka wskazówek.
1. Przygotowanie sosu
Sos beszamelowy to nic innego jak połączenie ze sobą na ciepło kilku prostych składników. W skład powszechnie znanego sosu wchodzi między innymi: kostka masła, szklanka mąki pszennej (najlepiej przesianej), około dwie szklanki mleka oraz przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo zmielony, gałka muszkatołowa oraz suszone zioła. To wszystko podgrzane i dobrze wymieszane tworzy niezwykle delikatny sos beszamelowy o jasnej barwie.
2. Z czym go łączyć?
Tak powstały sos świetne sprawdza się jako dodatek do wielu nieskomplikowanych dań. Gospodynie chętnie wykorzystują go jako dodatek do mięs, ryb, ziemniaków, makaronów, naleśników czy nawet samych warzyw. Sos beszamelowy najlepiej smakuje na ciepło, dlatego też chętnie jego smak podkręcić można w piekarniku, dodając do niego odrobinę startego sera lub serka śmietankowego.
3. Na różne okazje
Ten biały i bardzo sos spokojnie można wykorzystać na przyjęciach, imprezach okolicznościowych, uroczystościach oraz na co dzień – do obiadu czy kolacji. Jego smak doceniają również najwybitniejsi kucharze na całym świcie, dlatego taki sos spokojnie można zamówić w wielu, bardzo dobrych restauracjach.
4. Urozmaicenie
Co ważne, powyższy przepis można traktować jako bazę. Taki przepis na sos można unowocześniaj i urozmaicać, dzięki czemu powstanie różnorodna, nowoczesna i całkiem odświeżona kompozycja. Dodając np. curry lub ostrzejsze przyprawy powstanie sos idealny do kurczaka lub taki, który sprawdzi się jako dodatek do tortilli w kuchni tajskiej lub meksykańskiej. Dodając z kolei do niego mnóstwo świeżych ziół może zamienić się w dodatek do potraw zimnych lub tzw. prostych snacków.