Jak zrobić kwiaty z masy cukrowej?
Ozdoby na torcie, takie jak: figurki, zwierzątka, czy kwiaty zachwycają klientów szukających w cukierni swojego wymarzonego wypieku. Dzięki wyjątkowym dekoracjom z lukru plastycznego ciasta wyglądają niezwykle realistycznie. Jak wykonać kwiaty z masy cukrowej samodzielnie, we własnej kuchni? Wystarczy rozwałkowanie przygotowanej wcześniej masy i już można przystąpić do rzeźbienia jadalnych, kwiatowych cudów.
Dlaczego posługiwanie się masą cukrową nie jest trudne?
Właściwości cukrowej masy to przede wszystkim wysoka elastyczność – gdy do ręki weźmie się kawałek lukrowego ciasta, od razu można wyczuć, że jego konsystencja przypomina plastelinę. Łatwo poddaje się zatem w palcach. Masa cukrowa nie twardnieje zbyt szybko. Zanim rozpocznie się formowanie płatków, z powodzeniem można więc zmieszać różne jej kolory (po dodaniu do ciasta barwników spożywczych).
Jak wykonać kwiaty z masy cukrowej?
Stolnica lub blat powinny być oprószone cukrem pudrem bądź mąką ziemniaczaną. Płaską powierzchnię można także natłuścić olejem. Po rozwałkowaniu słodkiego ciasta kieliszkiem do wódki lub szklanką (wszystko zależy, jakiej wielkości kwiaty chce się uzyskać) wycina się kółka. Pierwszy krążek należy zwinąć w rulonik, który będzie stanowił środek kielicha. Po kolei dodaje się do niego kolejne kółka, zaczynając od spodniej strony. Tak uformowane kwiaty koniecznie trzeba schłodzić w lodówce, aby masa cukrowa zesztywniała. Następnie można je przymocować do tortu za pomocą wykałaczki lub tradycyjnego lukru.
Masa cukrowa dostępna na https://sklep.polmarkus.com.pl/masy-cukrowe