Blog Pychotka
Sprzęt gastronomiczny

Jaką wybrać frytownicę?

Frytkownice beztłuszczowe są dostępne już nawet w supermarketach i cieszą się sporą popularnością. Za ich pomocą możliwe staje się przygotowywanie rozmaitych potraw. Jest to świetna opcja dla osób, które szukają sposobu na zdrowe i lekkostrawne posiłki. Produkty znajdujące się we frytkownicy nie są zanurzone w tłuszczu, obróbka termiczna polega na opiekaniu gorącym powietrzem, które krąży w zamkniętej komorze urządzenia. Znika problem z nieprzyjemnymi zapachami, uporczywymi zabrudzeniami, niebezpiecznym pryskaniem gorącego oleju.

Jakie są dostępne rodzaje frytkownic?

W sprzedaży dostępne są różne frytownice (zobacz). Poszczególne modele mają nieco inne działanie, ale w każdym przypadku można liczyć na przygotowywanie wyśmienitych potraw. Nie trzeba ograniczać się wyłącznie do frytek. Frytkownica to urządzenie wielozadaniowa, które pozwala na zrobienie przeróżnych posiłków. Można przygotować coś pysznego z ryby, mięsa, warzyw, owoców morza. Powstaną w niej także wyśmienite wypieki na słodko. Nie ma problemu ze zrobieniem pączków lub ciastek w frytkownicy. Najtańsze są frytkownice elektryczne, bezpieczne w użyciu i wydajne. Na ich korzyść przemawia również łatwa eksploatacja. Droższe będą modele indukcyjne. Są odpowiednie dla osób, które cenią sobie szybkość przygotowania posiłków. Frytkownice indukcyjne nagrzewają się błyskawicznie, co przekłada się na oszczędność energii. Dostępne są również urządzenia gazowe, ale ich obsługa jest nieco bardziej kłopotliwa. Konieczne stają się również regularne zabiegi konserwacyjne.

Na co zwracać uwagę podczas wybierania frytkownicy?

Podczas wybierania frytkownicy warto mieć na uwadze to, czy umożliwia ona regulowanie zakresu temperatury. Ma to duże znaczenie, jeśli chce się przygotowywać rozmaite potrawy. Na uwadze powinno się mieć także dostępność trybów pracy. Pojemność naczynia do pieczenia także ma znaczenie. W przypadku dużej rodziny trzeba zaopatrzyć się w urządzenie o większej pojemności, aby można było jednorazowo przygotować dla wszystkich posiłek. Dużą wygodą będzie wyświetlacz elektroniczny, na którym znajdują się informacje o dostępnych ustawieniach. Sprawdzić należy również to, czy urządzenie wysyła sygnał dźwiękowy po zakończeniu pracy. Kolejną kwestią jest to, aby frytkownica miała solidną konstrukcję, była odporna na uszkodzenia mechaniczne. Obudowa powinna być wykonana z materiałów, który nie się nie nagrzewają. Wpływa to na zwiększenie bezpieczeństwa użytkowania i ma szczególne znaczenie w przypadku domu z dziećmi.