Jaki tłuczek do mięsa warto wybrać?
Osoby, które są zagorzałymi miłośnikami świeżych i pachnących kotletów, powinny jak najszybciej postawić na porządny tłuczek do mięsa. Jest to idealny przyrząd kuchenny dla mięs wymagających idealnego rozbicia. Dokładnie rozbite mięso zdecydowanie łatwiej jest usmażyć i wydobyć jego niesamowity smak.
Szeroka oferta tłuczków
Na półkach sklepowych można znaleźć nie tylko metalowe tłuczki do mięsa, ale również tradycyjne modele drewniane, które po dłuższej przerwie ponownie powracają do mody. Dobry tłuczek kuchenny powinien charakteryzować się prostą budową i poręcznością. Jeżeli chodzi o wytrzymałość, to zdecydowanie najlepszym wyborem jest młotek do mięsa, który w całości wykonany jest ze stali nierdzewnej. Tłuczki wykonane z tego rewelacyjnego materiału doskonale radzą sobie z wieprzowiną, mięsem drobiowym i wołowiną. Producenci oferują nie tylko tradycyjne tłuczki na długim uchwycie, ale również tłuczki w formie wałka do mięsa, które posiadają charakterystyczne ząbki. Największym atutem tłuczków tego typu jest to, że nie wymagają one użycia większej siły.
Jaki tłuczek wybrać?
Profesjonalny tłuczek do mięsa koniecznie musi być idealnie wyważony i co najważniejsze nie może ślizgać się w dłoni. Dzięki odpowiedniej konstrukcji rozbijanie mięsa nie będzie trwało zbyt długo. Profesjonalny tłuczek kuchenny od renomowanego producenta doskonale sprawdzi się nie tylko w lokalu gastronomicznym, ale również w domowej kuchni. Nie można zapominać także o tym, że młotek do mięsa ma bezpośredni kontakt z surowym mięsem. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że powinien być wykonany z materiałów, które są łatwe w utrzymaniu czystości. W przypadku drewnianych tłuczków najlepiej postawić na modele, które są bardzo dobrze zaimpregnowane. Najbezpieczniejszym wyborem są jednak aluminiowe młotki do mięsa na których nie osiadają się bakterie.