Blog Pychotka
akcesoria cukiernicze
Akcesoria kuchenne

Jakie akcesoria cukiernicze służą do robienia szybkich wypieków?

Upieczenie ciasta wydaje się być trudnym zadaniem. Wymaga dokładnego przeczytania przepisu, zgromadzenia wszystkich składników oraz praktycznego wykorzystania licznych narzędzi. Jednocześnie, posiadając sprzęt wysokiej jakości, można ten proces nieco skrócić, a nawet przyspieszyć. Co zatem warto posiadać w kuchni domorosłego cukiernika?  

Elementy niezbędne do pieczenia  

Technologia rozwija się przez cały czas. Nic dziwnego, że trafiła także do kuchni. Podstawą do pieczenia ciast jest oczywiście piekarnik elektryczny, który w określonym czasie sprawia, że wypiek staje się pulchny i rośnie w oczach. Okazuje się, że piekarnik nie jest jedynym narzędziem, które automatyzuje różne działania w ramach pieczenia.   

Posiadając mikser planetarny, można wydatnie zwiększyć tempo mieszania lub ubijania składników, dzięki czemu można zaoszczędzić sporo czasu. Niezbędne są również bardziej “tradycyjne” akcesoria cukiernicze:  

  • blachy do pieczenia – występują w wielu kształtach i rozmiarach, alternatywą są elastyczne formy silikonowe – świetne do deserów na zimno,  
  • wałki – najlepsze modele są lekkie i sprawiają, że ciasto nie przywiera do powierzchni,  
  • łopatki – przydają się do zeskrobywania ciasta z miski lub do ręcznego mieszania. 

Przyrządy do formowania ciasta  

Można je wykorzystać, gdy ciasto ma właściwą konsystencję i można z niego tworzyć rozmaite kształty. Wśród tych narzędzi wyróżnia się:  

  • foremki – mają ciekawe profile. Przedstawiają sylwetki zwierząt i symetrycznych figur,  
  • wykrawaczki – ułatwiają wycinanie różnych form,  
  • stolnice – to na nich można dowolnie wycinać kształty, ale także rozwałkowywać ciasto.  

Aby nie pobrudzić stołu czy stolnicy, warto także zaopatrzyć się w papier pergaminowy 

Akcesoria pomiarowe  

Wśród licznych akcesoriów cukierniczych można spotkać też takie, które nie mają bezpośredniej styczności z ciastem. Ich zadanie jest całkiem odmienne – mają mierzyć czas i temperaturę. Minutniki i timery pozwalają określić, ile minut potrzeba na każdy etap pieczenia. Z kolei termometry są niezbędne, aby nie przypalić ciasta.