Blog Pychotka
Przygotowanie jedzenia

Kilka tajemnic doskonałych placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane – sprawdź przepis od profesjonalisty – to naprawdę bardzo popularne i proste w wykonaniu danie. To również danie bardzo ekonomiczne, do którego przygotowania używa się prostych składników, które można kupić tak naprawdę za kilka złotych. Bez wątpienia to wszystko wpływa właśnie na to, że placki ziemniaczane są tak lubianym daniem. Poniżej kilka tajemnic, których poznanie gwarantuje to, że placki ziemniaczane zawsze wyjdą doskonale.

Idealne placki z tartych ziemniaków

Kluczowa sprawa to odmiana ziemniaków, z której przygotuje się opisywane tutaj danie. Warto poświęcić trochę na to, by znaleźć odmianę ziemniaków bardzo mączystych, które zawierają dużą ilość skrobi. To właśnie taka odmiana najlepiej nadaje się na wszystkie dania z tartych ziemniaków. Z tego typu odmian fantastycznie udają się zatem placki, pyzy oraz szare kluski, a także dania z ziemniaków gotowanych, takie jak na przykład knedle.

Jak przygotować idealne ciasto na placki ziemniaczane?

Najgorszy etap przygotowywania ciasta to oczywiście ścieranie ziemniaków na tarce. Można jednak część ziemniaków zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, a resztę na trochę grubszych. Tak naprawdę wcale nie wpłynie to negatywnie na smak placków, a wręcz przeciwnie. Kiedy cienką warstwę ciasta rozłoży się na bardzo gorącym oleju, boki placków staną się wyjątkowo chrupiące, a to przecież jedna z najprzyjemniejszych spraw podczas ich jedzenia. Jeżeli zatem uwielbia się mocno wysmażone i chrupiące placki ziemniaczane, część ziemniaków warto zetrzeć na grubych oczkach.

Z czym serwować?

Ludzie różnią się tym, jak uwielbiają jadać placki ziemniaczane. Sporo osób najbardziej lubi je z kwaśną śmietaną, którą po prostu polewa się placki. Wyśmienicie smakują również placki ziemniaczane po węgiersku, która jada się razem z gulaszem. Wtedy jest to dużo bardziej sycące danie, jednak trzeba na jego przygotowanie poświęcić więcej czasu. Ostatni sposób spożywania placków ziemniaczanych tak bardzo popularny wśród Polaków, to placki ziemniaczane posypane cukrem kryształem.