Konwekcyjno-parowe piece gastronomiczne
Zastosowanie konwekcji w gastronomii jest świetnym narzędziem, które w połączeniu z parą umożliwia szybkie przygotowanie. Konwekcja jest najlepszym sposobem przekazywania ciepła. Piece konwekcyjno parowe są jednymi z najbardziej popularnych rozwiązań gastronomicznych. Każdy wprawiony kucharz wie, jak bardzo smak zależy od obróbki termicznej potrawy. Aby przygotowywać posiłki z największą wydajnością, warto zainwestować więc w taki piec, dzięki któremu jedzenie będzie smaczne i jego zapach będzie zachęcający dla konsumentów.
Zalety, które posiada piec konwekcyjno-parowy
Urządzenie to posiada szereg ważnych cech, na które warto zwrócić uwagę. Do najistotniejszych z nich należą:
- wielofunkcyjność – urządzenie można wykorzystać do pieczenia, grillowania, smażenia czy blanszowania,
- krótki czas, w którym przygotujemy potrawy,
- piece z reguły mają dwa lub trzy poziomy, dzięki czemu możemy przyrządzać kilka dań jednocześnie,
- prosta obsługa – jedzenia nie trzeba obracać, ani kontrolować, trudno jest też o przypalenie,
- posiadają funkcje odtłuszczania, dania zachowują wilgoć,
- nie wymaga użycia tłuszczu,
- ogromna ilość trybów pracy, dzięki którym łatwo dopasujemy działanie urządzenia do pożądanego efektu.
Czy warto zainwestować?
Urządzenia te kosztują sporo pieniędzy, jednak warte są każdej złotówki. Znacznie skrócenie czasu pracy i jej wydajność gwarantują, że nasze potrawy będą smaczne jak nigdy wcześniej. Te niezwykle wygodne w użyciu piece sprawią, że funkcjonowanie naszej gastronomii będzie odmienione, a klienci zadowoleni.