Blog Pychotka
łopata do pizzy
Wyposażenie gastronomi

Łopata do pizzy i inne akcesoria do jej przygotowywania

Tworzenie smacznej pizzy wymaga umiejętnego wykorzystania składników sprawiających, że ten włoski przysmak przypadnie do gustu wszystkim jego smakoszom. Proces jej przygotowywania może stać się znacznie łatwiejszy i komfortowy. Wystarczy wykorzystać kilka przydatnych akcesoriów, które przedstawiamy poniżej.

Przydatne akcesoria do pizzy

łopata do pizzy

Istnieje wiele akcesoriów ułatwiających przygotowywanie tytułowego dania. Jednymi z nich są silikonowy wałek oraz mata. Dzięki nim wyrabianie i kształtowanie ciasta przestaje być uciążliwą czynnością. Kolejna przydatna rzecz to łopata do pizzy z rączką o odpowiedniej długości. Jej wykorzystanie sprawia, że wkładanie pizzy do piekarnika staje wygodniejsze i znacznie bezpieczniejsze. W wielu przypadkach pizze piecze się na blasze, najlepiej postawić na model z otworami, które sprawiają, że ciasto pozostaje kruche, a ciepło jest rozprowadzane w sposób równomierny po całej jego powierzchni.

Serwowanie pizzy

Upieczona pizza powinna być serwowana w wygodny i estetyczny sposób. W tym celu można wykorzystać deskę w formie łopatki, które sprawią, że tradycyjnie włoskie danie wygląda jeszcze apetyczniej. Inne przydatne akcesoria do jego serwowania to:

  • Łopata do pizzy – przydaje się zarówno podczas jej wkładania do pieca, jak i wyciągania. Dzięki jej użyciu cały proces przebiega znacznie sprawniej, a kucharze prezentują się profesjonalniej.
  • Duże talerze – ze względu na swoje rozmiary pizza powinna być podawana na talerzach o odpowiednich gabarytach. Warto stawiać na modele z porcelany o średnicy przekraczającej 30 centymetrów.
  • Odpowiednie noże – nie każdy zdaje sobie sprawę z istnienia noży przeznaczonych do krojenia pizzy. Jednym z nich jest radełko, które posiada zaokrąglone ostrze zapewniające zadowalającą stabilność ruchów podczas dzielenia pizzy na mniejsze kawałki.