Blog Pychotka
Akcesoria kuchenne

Maselniczka – z jakiego materiału wybrać ?

maselniczka marki WMF

Jednym z podstawowych elementów w wyposażeniu kuchennym jest maselniczka. To ona głównie przyczynia się do świeżości masła oraz ochrony przed niekorzystnym działaniem środowiska.

W domach gdzie masło znajduje się na porządku dziennym, maselniczka jest niezbędna.

Na rynku dostępne są różnorakie modele, które różnią się wielkością, kolorem czy materiałem.

Jaką maselniczkę wybrać?

Kupując maselniczkę w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na jej wielkość. Chcąc przechowywać całą kostkę masła, musi być ona odpowiednio duża. Wystarczający rozmiar maselniczki to 18x12x6 cm.

Kolejnym równie ważnym czynnikiem dla większości osób jest materiał z jakiego wykonuje się maselniczki.

Stawiając na luksus, wysoką jakość i szykowność warto jest rozważyć eleganckie maselniczki porcelanowe. Taka maselniczka bez problemu spisze się także podczas różnych uroczystości dzięki swojej białej bądź kremowej barwie.

Dostępne są również modele ze stali nierdzewnej. Materiał ten gwarantuje, że będzie ona trwała, a masło zachowa swoją świeżość.

Najłatwiejszym materiałem w utrzymaniu będzie jednak szkło, które bez problemu i w łatwy sposób można wyczyścić. Dostępne są również modele ze szkła hartowanego, które zapewnia odporność na wszelkie uszkodzenia i zarysowania.