Maszyna do lodu – na co zwrócić uwagę?
Letnie miesiące w naszym kraju są coraz bardziej gorące. A w takie upalnie dni dla schłodzenia organizmu trzeba pić jak najwięcej wody, najlepiej z dodatkiem kostek lodu. O ile w zaciszu domowym każdy może sobie zrobić lód w specjalnych woreczkach bądź też w foremkach, o tyle na przemysłową skalę może być z tym nieco trudniej. Wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie profesjonalna kostkarka do lodu.
Jaki sprzęt wybrać, by spełnił wymagania?
Przed zakupem każdego sprzętu do gastronomii, niezależnie do tego czy będzie to płyta grzewcza czy kostkarka do lodu, trzeba się bardzo dokładnie zapoznać z tym, co ma do zaoferowania rynek. Rozpiętości zarówno w cenie, jak i w funkcjonalności poszczególnych urządzeń są bardzo duże. Aby nie mówić później, że pieniądze zostały wyrzucone błoto, trzeba trochę czasu poświęcić na szczegółową analizę produktów.
Samoobsługa czy lód do drinków?
Wybierając kostkarkę do lodu, trzeba się zdecydować czy ma być to urządzenie, którym goście będą się posługiwać samodzielnie, czy też może maszyna do lodu ma być wyłącznie do użytku barmana na potrzebę produkcji smacznych drinków. Te dwa urządzenia znacznie różnią się między sobą, dlatego też warto wiedzieć czego się chce.
Jaką postać mają mieć kostki lodu?
Dla niektórych może i będzie to zaskakujące stwierdzenie, jednak to pod jaką postacią jest lód, ma niebagatelne znaczenie. W warunkach domowych najczęściej używa się kostek lodowych. Tymczasem, w lokalach gastronomicznych równie dużym zainteresowaniem, zwłaszcza przy robieniu drinków cieszą się lodowe wiórki. Chcąc spełnić wymagania gości, warto się zdecydować na jak najbardziej uniwersalny produkt, trzeba jednak mieć na uwadze także to, że zakup profesjonalnej maszyny do lodu to będzie duży wydatek. Przy upalnym lecie powinien od jednak zwrócić się bardzo szybko.