Melasa trzcinowa – co to za produkt i jakie ma właściwości?
Obecnie wiele osób zmaga się z chorobami cywilizacyjnymi. Jedną z najczęściej występujących przypadłości jest otyłość, której główna przyczyna to niewłaściwe odżywianie. Dieta wysokokaloryczna, zawierająca dodatkowo duże ilości cukru może bowiem powodować znaczny przyrost masy ciała. Dlatego w swoim jadłospisie warto stawiać na zdrowe alternatywy dla tradycyjnych artykułów.
Produkt uboczny z rafinacji cukru
Nadmierna ilość cukru w diecie może powodować szereg problemów zdrowotnych. Z tego powodu eksperci zalecają stosowanie różnego rodzaju zamienników tego artykułu. Jednym z nich jest melasa trzcinowa. Ten wyrób stanowi ciemny i gęsty syrop, który jest produktem ubocznym powstającym w procesie rafinacji cukru. Melasa ma zatem niską zawartość sacharozy i jednocześnie zawiera sporo cennych składników mineralnych. Tym samym będzie ona idealnym rozwiązaniem dla osób szukających zdrowego słodzika. Melasę można zakupić na https://fitorsweet.pl/cukier-i-zamienniki/slodziki-i-zamienniki-cukru/melasa-trzcinowa.
Właściwości zdrowotne
Melasa trzcinowa to wyrób, w którym znajdują się liczne składniki mineralne niezbędne dla naszego organizmu. Wśród najważniejszych komponentów warto wymienić, chociażby:
- żelazo niehemowe,
- wapń,
- magnez,
- witaminy B1, B2, B3, B6, B9 oraz C.
W ten sposób dodając melasę do różnych posiłków, można wzbogacić swoją dietę o wiele drogocennych związków. Dodatkowo ten produkt według niektórych danych obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz zwiększa poziom cholesterolu HDL. Jak widać stosowanie melasy trzcinowej, to dobre rozwiązanie dla osób pragnących odżywiać się zdrowo. Warto zatem włączyć ten produkt do swojego jadłospisu i zastąpić nim inne, mniej wartościowe słodziki.