Blog Pychotka
Akcesoria kuchenne

Miarki kuchenne – które okażą się najlepsze?

Miarki różnią się od siebie budową, wielkością i sposobem użytkowania, jak również materiałem wykonania. Tworzywo użyte do produkcji każdego przyrządu kuchennego będzie wpływać na jego funkcjonalność i właśnie z tego powodu trzeba zwrócić na nie uwagę i spróbować je ocenić.

Miarki silikonowe

Obecnie jedna z popularniejszych odmian miarek kuchennych. Są stosunkowo tanie (choć droższe od miarek plastikowych), wygodne w użytkowaniu, a przy tym dostępne niemalże w każdym sklepie z domowymi przyrządami. Występują w różnych wersjach rozmiarowych i kolorystycznych. Materiał wykonania zapewnia im całkiem niezłą odporność na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Silikon potrafi poradzić sobie nawet z wysokimi temperaturami produktów, o ile tylko będzie to silikon żaroodporny.

Miarki plastikowe

Dziś trochę się od nich odchodzi, jednak w wielu domach wciąż są użytkowane, będąc pozostałością po dawnych czasach. Plastik jest tani i łatwo dostępny, a przy tym może świetnie wyglądać, bo producenci nauczyli się go barwić na różne kolory, jednakże nie można mu przypisać pozytywnych cech związanych z trwałością. Plastikową miarkę kuchenną można niestety łatwo zniszczyć już poprzez wlanie do niej cieplejszego roztworu czy zetknięcie jej z jakimkolwiek ostrzejszym narzędziem. Plastik szybko też pęka. Zdecydowanie nie jest on materiałem długowiecznym.

Miarki metalowe

Nie są zbyt popularne, ale jednak gdyby komuś zależało na pozyskaniu jak najbardziej wytrzymałego przyboru, powinien on sięgnąć właśnie po ten wykonany z metalu. Metalowe miarki kuchenne ze sklepu GastroPuls są wysoce odporne na wszystkie możliwe uszkodzenia mechaniczne. Spośród wszystkich miarek charakteryzują się najwyższą trwałością, która jest ich największym atutem. Minusem jest niestety możliwość przechodzenia metalu do produktów, które będą mieć z nim kontakt. Dania uzyskują wtedy specyficzny i raczej niezbyt przyjemny posmak.

Miarki ze stali nierdzewnej

Wyróżniają się podobnymi własnościami fizycznymi co miarki metalowe, ale na szczęście w przeciwieństwie do nich nie zostawiają w produktach absolutnie żadnego posmaku. Stal nierdzewna ogólnie rzecz biorąc jest lepszym materiałem od metalu. Nie ulega ona korozji, więc jest jeszcze trwalsza. W przypadku wyrobów tworzonych ze stali spore znaczenie ma również ich aspekt wizualny, gdyż stalowe miarki kuchenne odznaczają się wyjątkowo atrakcyjnym, wręcz nieco eleganckim wyglądem. Potrafią stać się dumą całej kuchni. Łączą więc w sobie typową praktyczność wszystkich miarek z nienagannym ozdobnym designem.