Blog Pychotka
Akcesoria kuchenne

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru blachy do pieczenia?

Ciężko wyobrazić sobie życie bez ciast i innych wypieków. Nadają się one praktycznie na każdą okazję. Nieważne, czy są to święta, urodziny, impreza, czy wieczorne spotkanie ze znajomymi. W każdym z tych przypadków sprawdzą się one idealnie i z pewnością sprawią wiele przyjemności gościom czy rodzinie. Jednak do ich wykonania niezbędna jest blacha do pieczenia.

Jaką blachę wybrać?

Klasyczne, metalowe blachy już powoli wychodzą z użycia. Zastępuje się je nowoczesnymi rozwiązaniami, jakimi mogą być:

  • blachy ocynowane – charakteryzują się one dużą lekkością i niewielką ceną, jednak z czasem mogą one się zużyć i zniszczyć;
  • blachy stalowe – wiernie zastępują swoje metalowe odpowiedniki, które często ulegały licznym odkształceniom. Stal charakteryzuje się dużą solidnością, co z pewnością wpłynie na jej trwałość. Co więcej, pieczenie w takiej blaszce może okazać się dużą oszczędnością czasu i energii, gdyż stal świetnie przewodzi ciepło;
  • blachy ceramiczne – przede wszystkim są one niezwykle wytrzymałe i świetnie się prezentują, jednak pieczenie w nich okazać może się dość czasochłonne;
  • formy silikonowe – mogą one służyć zarówno do pieczenia, jak i mrożenia produktów. Materiał ten jest niezwykle elastyczny, przez co forma taka nie zajmie dużo miejsca, a wypieki po wyjęciu z piekarnika bardzo szybko ostygną.
  • Formy szklane – mogą one nadać się nie tylko do pieczenia ciast, a także do przygotowywania wszelkich potraw typu zapiekanki, czy pieczone ziemniaki.

Zastosowanie blach do pieczenia

Blachy do pieczenia mogą być naprawdę wielofunkcyjnymi narzędziami, w których bez problemu można przygotować pyszny obiad, ciasto, chleb, pasztet, bułki oraz wiele innych wypieków. W sklepach dostępne są nawet blaszki do pieczenia babeczek oraz różnych kształtów tortownice.

Blaszka do pieczenia do nabycia w ofercie sprzedażowej pod adresem https://sklep.polmarkus.com.pl/blachy-do-pieczenia