Najważniejsze cechy zastawy stołowej
Choć powoli odchodzi się już od przyrządzania w domu posiłków, to jedna obecność zastawy stołowej jest zawsze mile widziana. Jest ona podstawowym zakupem każdej rodziny, która przeprowadza się do nowego mieszkania. Jakie jednak cechy powinno się brać pod uwagę, gdy się ją kupuje?
Z czego jest zrobiona?
Podstawowym aspektem wyboru jest to, z czego dana zastawa jest wykonana. Rzutuje to bowiem nie tylko na stronę użytkową, taką jak odporność na zużywanie się, czy też zniszczenie, lecz również na ich charakter wykonania. Dobra zastawa stołowa nowoczesna rzadko kiedy będzie wykonana z materiału słabej jakości. Przyjmuje się, że najlepsza jest zastawa wykonana z porcelany, lecz niestety z uwagi na cenę, rzadko kiedy jest wybierana. Często zamiast niej wybiera się zastawy z kamionki lub nawet z fajansu, czyli z gorszej jakości porcelany. Bardzo popularne są również zastawy wykonane po prostu ze szkła.
Ilość elementów
Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem, który powinno się brać pod uwagę, gdy kupuje się zastawę stołową, jest liczba zawartych w niej elementów. Innymi słowy, na ile osób jest ona przewidziana. Wiele osób uważa, że zastawa stołowa (np. taka) na 12 osób to standard, lecz w przypadku mieszkania w bloku, gdy ilość miejsca jest mocno ograniczona, tak duży zestaw może być po prostu zbędny. Z tego powodu lepszym rozmiarem jest często po prostu 8-osobowa zastawa, która umożliwia realizowanie posiłków dla całej rodziny, plus dla kilkorga gości.