Blog Pychotka
frytkownica elektryczna
Sprzęt gastronomiczny

Najważniejsze elementy frytownicy gastronomicznej

Podczas doboru frytury gastronomicznej, warto zwrócić uwagę na materiał wykonania. Zazwyczaj producenci wykorzystują stal nierdzewną. To materiał odporny na mechaniczne uszkodzenia i korozję. Dodatkowo dobrze znosi działanie rozgrzanego tłuszczu i jest łatwy do utrzymania w czystości. Plusem jest też bezpieczeństwo dla żywności – taka frytownica nie zmieni smaku potraw. Jakie elementy pozwalają działać urządzeniu? O czym pamiętać podczas korzystania z frytownicy?

Ważne elementy frytownicy gastronomicznej

frytkownica
frytura gastronomiczna z oferty sklepu gastromocni.pl

W trakcie użytkowania sprzętu ważne jest regularne zlewanie oraz filtrowanie oleju. To sprawia, że modele o dużej pojemności posiadają dodatkowo kraniki, które ułatwiają wykonanie tego zadania. Pokrywy natomiast zabezpieczą wnętrze przez zanieczyszczeniami wtedy, gdy nie korzystamy z urządzenia. Inne ważne elementy sprzętu to:

  • Timer – dzięki niemo dokładnie określimy czas pracy
  • Termostat – ma za zadanie dobrać odpowiednią dla danego dania temperaturę smażenia
  • Zimna strefa – panuje w niej niższa temperatura, niż wyżej. Opadające tutaj resztki nie psują parametrów oleju
  • Programator cyfrowy wraz z wyświetlaczem – znacząco ułatwią obsługę

Pamiętajmy o tym, że każda frytura gastronomiczna powinna posiadać kosz z nienagrzewającą się rączką. Odciekanie oleju ułatwią nam natomiast bolce do zawieszania kosza. Użytkownicy docenią także możliwość wyjęcia, czy też odchylenia grzałki, co usprawni czyszczenie urządzenia. Frytownice ustawić należy na równym podłożu, co zapewni doskonałą wydajność.