Naturalne barwniki spożywcze
Naturalne barwniki spożywcze to takie, jakie cechują się pochodzeniem zwierzęcym, roślinnym lub mineralnym. Są stosowane już od wieków i mają szerokie zastosowanie. Przykładem jest starożytny Egipt, gdzie wykorzystywano szafran do uzyskania żółtego koloru. Co ciekawe, naturalny barwnik spożywczy jest uzyskiwany poprzez ekstrakcję materiału roślinnego. Ekstrakty te są koncentrowane, a barwnik izoluje się wieloma metodami. Jakie naturalne barwniki spożywcze są najbardziej znane? O czym pamiętać podczas zakupu?
Barwniki do ciasta
Barwniki do ciasta są skuteczne i stosowane przez cukierników na całym świecie. Jeśli chodzi o przykłady barwników naturalnych, wyróżnić można:
- Karmel – to barwnik, jaki uzyskamy dzięki długotrwałemu ogrzewaniu węglowodanów. Ma sporą siłę barwienia, od koloru brązowego po kolor prawie czarny.
- Chlorofil – jest rozpuszczalny w tłuszczach i bazuje na pochodzeniu roślinnym. Wykorzystanie wiąże się z utrwalaniem barwy i barwieniem produktów.
- Antocyjany – nierozpuszczalne w tłuszczach. To czerwone barwniki, jakie uzyskuje się z warzyw i owoców typu winogrono, kapusta czerwona.
- Karotenoidy – są odporne na światło i temperaturę oraz rozpuszczalne w tłuszczach. Z ich pomocą uzyskamy wiele barw – od żółci, pomarańczy, aż po czerwień.
Zakup barwników spożywczych
Barwniki spożywcze z łatwością znajdziemy w sklepach online, gdzie bogata oferta daje spore pole do manewru. Szeroki wybór pozwala dobrać cukiernikom to, czego potrzebują do produkcji smacznych ciast i deserów.
Barwnik spożywczy dostępny na stronie Sklep.Polmarkus.com.pl.