Blog Pychotka
Wyposażenie gastronomi

Naturalne barwniki spożywcze

Naturalne barwniki spożywcze to takie, jakie cechują się pochodzeniem zwierzęcym, roślinnym lub mineralnym. Są stosowane już od wieków i mają szerokie zastosowanie. Przykładem jest starożytny Egipt, gdzie wykorzystywano szafran do uzyskania żółtego koloru. Co ciekawe, naturalny barwnik spożywczy jest uzyskiwany poprzez ekstrakcję materiału roślinnego. Ekstrakty te są koncentrowane, a barwnik izoluje się wieloma metodami. Jakie naturalne barwniki spożywcze są najbardziej znane? O czym pamiętać podczas zakupu?

Barwniki do ciasta

Barwniki do ciasta są skuteczne i stosowane przez cukierników na całym świecie. Jeśli chodzi o przykłady barwników naturalnych, wyróżnić można:

  • Karmel – to barwnik, jaki uzyskamy dzięki długotrwałemu ogrzewaniu węglowodanów. Ma sporą siłę barwienia, od koloru brązowego po kolor prawie czarny. 
  • Chlorofil – jest rozpuszczalny w tłuszczach i bazuje na pochodzeniu roślinnym. Wykorzystanie wiąże się z utrwalaniem barwy i barwieniem produktów.
  • Antocyjany – nierozpuszczalne w tłuszczach. To czerwone barwniki, jakie uzyskuje się z warzyw i owoców typu winogrono, kapusta czerwona. 
  • Karotenoidy – są odporne na światło i temperaturę oraz rozpuszczalne w tłuszczach. Z ich pomocą uzyskamy wiele barw – od żółci, pomarańczy, aż po czerwień. 

Zakup barwników spożywczych

Barwniki spożywcze z łatwością znajdziemy w sklepach online, gdzie bogata oferta daje spore pole do manewru. Szeroki wybór pozwala dobrać cukiernikom to, czego potrzebują do produkcji smacznych ciast i deserów. 

Barwnik spożywczy dostępny na stronie Sklep.Polmarkus.com.pl.