Blog Pychotka
RTV i AGD

Patelnia typu wok a kuchenka – co trzeba wiedzieć?

Osoby, które nie wiedzą jak wybrać patelnię wok, w pierwszej kolejności powinny skupić się na dopasowaniu naczynia do kuchenki. Jeszcze kilka lat temu patelnie wok używane były wyłącznie na ogniu. W dzisiejszych czasach jest zdecydowanie więcej opcji do wyboru.

O czym należy pamiętać?

Osoby, które korzystają z kuchenki gazowej albo elektrycznej powinny rozważyć dokupienie specjalnego pierścienia stabilizującego do woka. Kluczem do sukcesu jest tak naprawdę to, aby zwrócić uwagę na dno naczynia. Przy kuchenkach gazowych i elektrycznych dno patelni musi być spłaszczone. Dla osób, które w kuchni korzystają z indukcji zdecydowanie najlepszym wyborem są woki ze stali węglowej. Wynika to oczywiście z tego, że to właśnie ten rewelacyjny materiał najlepiej reaguje na pole magnetyczne. 

Cenne wskazówki

Podczas gotowania na patelni wok potrawy poruszają się bardzo szybko, dlatego też tym bardziej warto zwrócić uwagę na kształt naczynia. Zadbać należy przede wszystkim o to, aby średnica naczynia była na tyle duża, aby swobodnie mieszać poszczególne produkty. Jak łatwo się domyślić średnicę patelni należy dopasować do ilości domowników, dla których gotuje się potrawy. Kolejnym elementem na który należy zwrócić uwagę jest oczywiście waga. Dobry wok powinien być ciężki, aby stabilnie stać na kuchence. Podczas mieszania potraw zawsze trzeba trzymać naczynie za drewnianą rączkę. Z praktycznego punktu widzenia najlepszym wyborem są patelnie ze stali węglowej z powierzchnią nieprzywieralną, która jest bardzo łatwa w czyszczeniu i konserwacji. 

Jakie wymiary pierścienia?

Większa średnica (dolna) zazwyczaj ma 25 cm. Jeżeli chodzi o mniejszą (dolną) średnicę to przeważnie ma ona 20 cm. Jeżeli chodzi o samą wysokość pierścienia stabilizującego, to większość modeli waha się w przedziale 4-5 cm. Jeżeli istnieje taka możliwość to warto skorzystać z pomocy linijki, dzięki której będzie można upewnić się, czy wok będzie stał stabilnie. Stabilizator może okazać się bardzo przydatny nie tylko podczas gotowania, ale również gdy odkładamy gorący wok do wystygnięcia.