Patelnie do naleśników – na co zwrócić uwagę?
PATELNIE DO NALEŚNIKÓW – CZYM SIĘ WYRÓŻNIAJĄ?
Patelnie naleśnikowe dostosowane są specjalnie do wypieku tego rodzaju placków. W porównaniu ze zwykłymi patelniami, mają o wiele niższe brzegi, ułatwiające podważanie i przewracanie naleśników na drugą stronę, a także wylewanie ciasta. Większość z nich wyposażona jest również w nieprzywierającą powłokę, dzięki której możliwe jest smażenie na małej ilości tłuszczu, bez przywierania. Aby przedłużyć żywotność patelni, najlepiej posługiwać się silikonowymi przyborami do przewracania naleśników.
PATELNIE DO NALEŚNIKÓW – RODZAJE
Patelnie do naleśników mogą występować w wielu wariantach, a całą ich ofertę znajdziesz tutaj. W zależności od preferencji, można wybierać spośród różnych wielkości, kształtów oraz materiałów, z których zostały wykonane, :
- rozmiar patelni – średnice tych naczyń mogą sięgać od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu centymetrów średnicy
- kształt – wbrew pozorom, patelnia do naleśników wcale nie musi być okrągła, można bowiem spotkać modele w kształcie kwadratu
- możliwość użycia patelni na kuchni indukcyjnej – posiadacze płyt indukcyjnych powinni zwrócić uwagę na to, czy patelnia jest dostosowana do pracy na płycie indukcyjnej
- rodzaj powłoki – naczynie może posiadać następujący typ powłoki: teflonową umożliwiającą smażenie bez dodatku tłuszczu, ceramiczną równomiernie rozprowadzającą ciepło, granitową pozbawioną szkodliwych substancji, tytanową odporną na zarysowania , żeliwną niezwykle wytrzymałą, stalową wolno oddającą ciepło lub mineralną łatwą w czyszczeniu