Blog Pychotka
młynek pieprz
Akcesoria kuchenne

Ręczny czy elektryczny młynek do pieprzu?

Przyprawy podkreślają smak potraw i dlatego dodajemy je w różnej konfiguracji. Najlepiej używać przypraw świeżych, pięknie pachnących. Te gotowe zmielone kupione w sklepie należy przesypać do szczelnych pojemników. W przypadku pieprzy lepiej kupować go w ziarnach i mielić młynkiem w domu.

Elektryczny młynek do pieprzu

To małe, ale bardzo wygodne i użyteczne urządzenie. Wystarczy nacisnąć guzik i zmielić odrobinę pieprzu.

Na rynku dostępne są dwa rodzaje elektrycznych młynków do pieprzu. Różnią się one zastosowanym mechanizmem tnącym. W młynkach żarnowych podobnie jak w młynkach ręcznych można regulować grubość mielonego pieprzu. Młynki udarowe takiej możliwości nie mają, pieprz mielony jest na drobniutki pył.

Młynek do pieprzu ręczny

Mielenie pieprzu nie jest czynnością trudną i wymagającą dużej siły, więc do zastosowań domowych w zupełności wystarczy młynek ręczny (zobacz >> takie). Zastosowane w nich żarna umożliwiają regulowanie grubości mielenia. Młynki ręczne są tańsze od młynków elektrycznych i bardziej wytrzymałe.

Drewniane, szklane czy ze stali

Wszystkie modele mają takie właściwości, więc wybór zależy tylko od gustu i dopasowania do designu kuchni. Na półce bardzo ładnie będą się prezentować oddzielne szklane młynki na pieprz czarny, kolorowy i biały. Do tego można dodać młynek do soli.

Odrębne młynki to także wygoda. Chcąc dodać do potrawy inny rodzaj pieprzu nie trzeba go wymieniać, wystarczy wziąć inny młynek.