Blog Pychotka
Śledzie w śmietanie – smaczne danie na różne okazje
Przygotowanie jedzenia

Śledzie w śmietanie – smaczne danie na różne okazje

Śledź w śmietanie jest nie tylko smacznym, ale również bardzo prostym i szybkim do przygotowania daniem, które nadaje się na wiele różnych okazji, od świąt, aż po imprezy ze znajomymi. Z tych powodów śledzie w śmietanie są popularnym daniem, które często gości na stołach.

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Jest to proste danie, którego przyrządzenie nie zajmie dużo czasu. Jest to potrawa, którą można przyrządzić na wiele sposobów, dlatego składniki i ich proporcje mogą się nieco różnić. Do przygotowania najprostszego śledzia w śmietanie wystarczą:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 małe cebule
  • śmietana kwaśna najlepiej 18 %
  • garść siekanego koperku
  • pół garści siekanego szczypiorku
  • przyprawy: soli i pieprz (ale w zależności od gustu można również dodać inne)

Przepis na śledzie w śmietanie:

Jeżeli śledzie są z solanką, to w pierwszej kolejności należy je opłukać. Jeśli to śledzie w oleju, to wystarczy je osuszyć papierowym ręcznikiem. Kolejna czynność to pokrojenie śledzi i wrzucenie do miski. W następnej kolejności trzeba posiekać cebulę i dodać ja do innej miski wraz z kwaśną śmietaną. Do niej dodać siekany koperek i siekany szczypiorek oraz przyprawić wedle uznania. Ostatni krok to dodanie wcześniej pokrojonych śledzi i dokładne wymieszanie wszystkich składników oraz odstawienie na około 10 minut, aby się przegryzło. Śledzie w śmietanie gotowe.

Jeżeli ma to być inny rodzaj śledzi, np. śledzie w śmietanie z jabłkiem to dodatkowym składnikiem będą 2 jabłka (wystarczą średniej wielkości). Podobny przepis o tym jak zrobić śledzie w śmietanie znajdziesz pod adresem https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-w-smietanie.

śledzie w śmietanie

Śledzie dają wiele możliwości eksperymentowania w kuchni

Przepis na śledzie w śmietanie jest szybki i prosty do przyrządzenia, nawet przez kulinarnych amatorów. Dają duże możliwości eksperymentowania z różnymi dodatkami i możliwość tworzenia różnorodnych i smakowitych dań. Można je łączyć ze składnikami słodkimi, ostrymi w zasadzie ze wszystkimi wedle gustu i uznania.