Blog Pychotka
Akcesoria kuchenne

Szafa chłodnicza i jej zastosowanie

W branży gastronomicznej istnieje częsta potrzeba przechowywania produktów na zapleczu kuchennym w niskiej temperaturze. Wówczas typowa lodówka z marketu może okazać się niewystarczająca. Ważne, aby łatwo psujące się artykuły (np. warzywa i owoce) mogły jak najdłużej utrzymywać świeżość, smak, wartości odżywcze oraz apetyczny wygląd. Ustawiając odpowiednio temperaturę, czas zużycia może wydłużyć się nawet do kilku miesięcy. Dlatego profesjonalne urządzenie chłodnicze jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni.

Cechy lodówek restauracyjnych

W gastronomii spotyka się szafy chłodnicze, mroźnicze albo takie, które łączą obie te funkcje ze sobą. Profesjonalne sprzęty mają większy zakres regulacji temperatur w stosunku do typowych lodówek. Szafa chłodnicza umożliwia ustawienie temperatury w granicach 0-15oC, natomiast w szafie mroźniczej może to być przedział -14 do -28oC.

Ważną kwestią jest, czy dany model szafy ma mieć przeszklone drzwi, czy nie. Przeszklenie jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, ponieważ daje przejrzystość i umożliwia dobrą organizację pracy. Ponadto jest to sposób na oszczędzanie energii, gdyż nie trzeba otwierać lodówki, aby wiedzieć, jaka jest jej zawartość.

Ponadto dedykowane szafy chłodnicze https://sklep.polmarkus.com.pl/szafy-chlodnicze wyposażone są w odpowiednie prowadnice, przystosowane do określonych wielkości pojemników GN.

Najważniejsze parametry szaf chłodniczych

Decydując się na kupno konkretnego urządzenia, warto zwrócić uwagę na następujące cechy:

  • Pojemność – im większa, tym lepsza. Należy ją dobierać zgodnie z zapotrzebowaniem.
  • Gabaryty – muszą być dostosowane do przeznaczonego miejsca na zapleczu.
  • Oszczędność energii – im wyższa klasa, tym mniejsze zużycie prądu. Należy jednak wziąć pod uwagę cenę danego modelu i skalkulować czy wartość lodówki jest adekwatna do potencjalnego zysku na mniejszym poborze energii elektrycznej.
  • Klasa klimatyczna – jest to parametr określający temperaturę i wilgotność powietrza. Ma to znaczenie w zależności czy szafa będzie stała w kuchni czy w chłodniejszej piwnicy.
  • Poziom hałasu – im mniejsza liczba decybeli, tym ciszej pracuje lodówka.
  • Funkcje dodatkowe – może to być np. bardzo praktyczna funkcja nożnego otwierania drzwi (przydatna w gastronomii, kiedy obie ręce są często zajęte).