Sztuka tworzenia łatwych tortów
Wiele osób słysząc słowo tort ma na myśli wspaniały, ale i zarazem skomplikowany wypiek cukierniczy. Często nawet nie próbujemy zgłębiać tematu, tylko idziemy na łatwiznę zamawiając gotowy produkt w cukierni lub u osoby zajmującej się profesjonalnymi wypiekami. Nic bardziej mylnego!
Z czego składa się tort?
Podstawą każdego tortu jest puszysty, mięciutki biszkopt. A jest to najprostsze z prostych ciast, jakie każdy z nas potrafi upiec. Wystarczy tortownica (kupisz ją tutaj: https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-82,Tortownice/), jaja, mąka i cukier… pięć minut roboty i pół godziny pieczenia. Placki przekładane są różnego rodzaju masami, owocami, powidłami, galaretkami, tu tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Składamy wszystko warstwami i gotowe.
Masa jeszcze prostsza niż biszkopt
Nasze mamy i babcie na ogół ucierały masy na maśle z ubitymi na parze żółtkami z cukrem. Dlatego proces tworzenia masy często kojarzony jest z czymś skomplikowanym, a na domiar złego czasami zakończony fiaskiem, bo krem się zważył czyli powstały nieestetyczne grudki w płynnej mazi. Obecnie popularną bazą pod krem o smaku jaki sobie tylko wymarzymy jest śmietanka kremówka plus serek mascarpone, które ubijamy przez kilka minut mikserem i gotowe.
Wielkość i wygląd ma znaczenie
Należy pamiętać aby dobrać odpowiednią ilość składników do rozmiaru tortownicy. Najpopularniejszą miarą jest tortownica o średnicy około 23 cm, w której piecze się biszkopt z pięciu jaj. Wtedy mamy pewność, że ciasto urośnie na tyle wysokie aby w prosty sposób przekroić go na trzy placki. Jeśli biszkopt wyrośnie za niski, sytuacje ratuje dopieczenie drugiej sztuki. Dzięki odpowiedniej wysokości tort będzie prezentował się elegancko. Pokryty na wierzchu i bokach kremem i obsypany startą czekoladą, wiórkami, zmielonymi orzechami, pokruszonymi ciasteczkami czy kolorowymi posypkami naprawdę będzie wyglądał świetnie.