Blog Pychotka
idealny wałek do ciasta
Akcesoria kuchenne

Wałki do ciasta coraz nowocześniejsze

Jakie są cechy idealnego wałka? Zapewne każdy kucharz i każda gospodyni mają swoje preferencje i indywidualne upodobania w tym wglądzie. Jedni wolą, by był ciężki, co ma pomóc w szybszym rozwałkowywaniu ciasta, inni przeciwnie – lekkość uważają za zaletę. Wciąż opracowywane są nowe typy tych jakże popularnych i niezbędnych w kuchni przyrządów.

Jak dobrać idealny wałek do ciasta?

Tutaj nie można udzielić prostej i jednoznacznej odpowiedzi. Każdy musi dopasować swój wybór do siebie. Jednak można dostrzec pewne cechy, które są wspólne dla wszystkich kucharzy. Nikt nie lubi, kiedy idealnie i z wielką precyzją rozwałkowywane ciasto nagle przylepia się do wałka. Każdy może się wtedy zdenerwować. Dlatego też producenci kuchennych przyrządów wpadli na pomysł, by stworzyć wałek pokryty silikonem. Dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejało, a jeśli nawet jakimś cudem to się zdarzy, jego odklejenie będzie bardzo łatwe i ciasto nie popsuje się ani trochę. Nie powstanie żadna dziura niwecząca całą precyzyjnie wykonywaną pracę.

Wałek silikonowy – co jeszcze go wyróżnia?

Na pewno dużą zaletą wałka silikonowego jest to, że łatwo się go myje. Czasami wystarczy go jedynie przetrzeć ściereczką. Nie ma mowy o zeskrobywaniu zaschniętej mąki. Taki wałek do ciasta jest też lżejszy od tradycyjnego, co dla wielu może być zaletą. Ponadto jego cechą jest to, ze tylko górna, zewnętrzna część się obraca. Cały trzon wraz z uchwytami pozostaje nieruchomy. Wszystkie te unowocześnienia mają służyć łatwiejszej pracy z tym przyrządem.
Niezależnie od tego, jaki wałek się wybierze, aby powstało coś smacznego, trzeba po prostu z niego korzystać. To bardzo praktyczny i przydatny przyrząd i z pewnością powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jest to narzędzie do przygotowania wielu smacznych potraw, dlatego często powinien iść w ruch, a nie tylko zajmować miejsce w szufladzie.