Waniliowy świat
Zaraz po szafranie i kardamonie, wanilia to najdroższa przyprawa świata.Kto z nas nie zna zapachu, który dominuje w nucie perfum, kosmetyków do pielęgnacji ciała, mydeł, a także wypełnia kuchnię kobiety, która ceni smak i aromat przygotowywanych potraw.
Wanilia, to roślina wymagająca i szlachetna. Bardzo długi proces pozyskiwania lasek wanilii, przekłada się na jej jakość, dostępność i cenę.
Mało kto wie, że wanilia jest owocem orchidei. Uprawiana w Ameryce Południowej i Środkowej w celach przemysłowych, tam też dojrzewa w słońcu do momentu zbioru. Następnie poddaje się ją procesie fermentacji i suszenia.
Ekstrakt waniliowy Ale Dobre uzyskuje się jest z ziaren ususzonych lasek o intensywnym aromacie. Naturalny jest składnikiem gotowym do użycia, a kilka jego kropel doskonale zastępuje jedną laskę wanilii.
Ekstrakt waniliowy wzbogaci smak niemal każdego deseru. Wykorzystywany przede wszystkim w cukiernictwie, nadaje niepowtarzalny charakter i smak przygotowywanym wypiekom.
Świetnie komponuje się z tortami, ciastami, różnego rodzaju kremami, a także nadaje niepowtarzalny smak, jako dodatek do lodów.
Można z powodzeniem wanilie nazwać ” Królową deserów”. Niemalże każdy uwielbia jej smak. Króluje zarówno w deserach mrożonych, jak i gorących wypiekach. Nadaje się do ciastek, świątecznych pierników, jako dodatek w polewach smakowych, a także doskonale wzbogaca smak jesiennej herbaty parzonej późnym wieczorem.
Warto pamiętać, że na rynku występuje wiele zamienników dla wanilii. Różni je przede wszystkim mniejszy aromat, smak i jakość gotowego wypieku. Delikatna nutę o zapachu wanilii można wyczuć, ale nijak ma się to do prawdziwego ekstraktu waniliowego. Prawdziwy, dobrej jakości jest niepowtarzalny. I to on powinien królować , kiedy czarujemy w kuchni przy wypiekach, deserach i lodach.