Blog Pychotka
Zastawa

Z jakiego szkła kufle do piwa?

W dzisiejszych czasach do wyboru jest bardzo wiele gatunków piw. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że poszczególne gatunki należy podawać w odpowiednim szkle. Niniejszy artykuł to doskonały wybór dla tych osób, które chcą dowiedzieć się jak utrzymać idealną temperaturę trunku i uwypuklić niesamowity aromat.

Jaki kufel wybrać?

Jeszcze kilkanaście lat temu piwo podawane było wyłącznie w kuflach półlitrowych i szklankach. Najlepszym wyborem jest wytrzymałe i dość grube szkoło, które zdecydowanie dłużej trzyma chłód. Ogromną rolę odgrywa również ergonomiczne ucho. Tego typu kufle doskonale nadają się do serwowania lagerów. Osoby, które preferują piwa marcowe powinny jak najszybciej rozejrzeć się za kuflami nieco wyższymi. Kufle do piwa od GastroPuls z grubego szkła przeznaczone są z kolei do piw miodowych i grzańców, które w ostatnim czasie cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem.

A może szklanki do piwa?

Szklanki bez wątpienia są najbardziej popularnymi w Polsce szkłami do piwa. Mowa tutaj oczywiście o prostych i wysokich szklankach, które lekko rozszerzają się ku górze. Dużym atutem cienkiego szkła jest to, że doskonale określa orzeźwiający charakter piwa. Cienkie szklanki uwalniają aromat chmielu i dodatkowo musuje podniebienie.

Moda na drewniane kufle do piwa

W ostatnim czasie jest duży boom na drewniane kufle do piwa. Są one bardzo trwałe i niesłychanie wygodne w użytkowaniu, dlatego też tak wielu miłośników piwa korzysta z ich olbrzymiego potencjału. W sklepach można znaleźć nie tylko wysokie i podłużne kufle, ale również specjalne modele w formie beczułki. Na prawdziwe biesiady doskonale sprawdzi się drewniany kufel z dodatkową pokrywą. Aby wybrać porządny kufer do piwa, warto zwrócić uwagę na gatunek drewna. Elegancki zestaw kufli do piwa doskonale nadaje się nie tylko do porterów i jasnych lagerów. Jest to idealny wybór dla osób, które lubią picie czeskich pilznerów i koźlaków.

Czym wyróżniają się klasyczne kufle szklane?

Klasyczne kufle do piwa wykonane są zawsze z grubego szkła, które pomimo tego, że jest ciężkie to w dalszym ciągu jest wygodne w użytkowaniu. Największym atutem grubego szkła jest to, że idealnie utrzymuje temperaturę dobrze schłodzonego piwa. Wbrew pozorom ma to duże znaczenie, ponieważ przy dużej pojemności kufla wydłuża się czas picia, dlatego też płyn stopniowo traci idealną temperaturę. Szkło powinno być delikatnie rozszerzone u góry. Dzięki takiej budowie możliwe jest wyeksponowanie gęstej piany. Grube szkło doskonale sprawdzi się również do podgrzewanego piwa.