Blog Pychotka
RTV i AGD

Zastawa stołowa oraz wchodzące w jej skład elementy

Niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni jest zastawa stołowa. Wchodzące w jej skład elementy są niezwykle różnorodne, ponieważ mają odmienne przeznaczenie. Do dobrego tonu należy zapoznanie się z rodzajami kuchennych zestawów sztućców oraz z zasadami prawidłowego posługiwania się nimi.

Z czego produkowane są sztućce?

W większości przypadków są one produkowane z wysokiej jakości materiałów. Do najczęściej wykorzystywanych należy zaliczyć przede wszystkim stal nierdzewną oraz metale szlachetne, takie jak złoto bądź srebro. Ma to niebagatelne znaczenie z jednej strony dla komfortu użytkowania, z drugiej natomiast wywiera ogromny wpływ na wygląd zastawy stołowej.

Jakie elementy wchodzą w skład zastawy stołowej?

Liczba podstawowych sztućców oscyluje w granicach dziewiętnastu sztuk. Wśród najważniejszych z nich należy wymienić nóż i widelec do dania głównego oraz łyżkę do dania głównego, czyli do jedzenia zup. Wybór łyżki jest uzależniony od rodzaju zupy i może ona mieć albo podłużny, albo okrągły czerpak. W skład zastawy stołowej wchodzi poza tym nóż i widelec do ryb, nóż do masła, widelczyk do ciasta, łyżeczka do kawy, łyżka do sorbetów, nóż i łyżka do grejpfruta, szczypce i widelec do homarów czy szczypce i widelczyk do ślimaków.