Czas na zakup lodówki na napoje
Niektóre osoby nie lubią sięgać po zimne napoje, inni nie wyobrażają sobie rezygnowania z tego sposobu na ugaszenie pragnienia. Coś schłodzonego do picia jest przez wiele osób wręcz czymś pożądanym. Podczas ciepłych miesięcy mała lodówka do przechowywania napojów szybko zostaje opróżniona przez klientów. Można umieścić w niej zarówno butelki, jak i puszki. W lokalach gastronomicznych lodówki na napoje są wręcz niezbędne, więc nie może ich zabraknąć. Do wyboru jest wiele modeli, a różnią się one pod wieloma względami: wymiarami, wyposażeniem, wydajnością, technologią chłodzenia, poborem mocy, jakością wykonania, głośnością pracy.
Jaka będzie odpowiednia gastronomiczna lodówka na napoje?
Podczas wybierania lodówki na napoje należy zwracać uwagę na jej wymiary i wagę. W zależności od dostępnej przestrzeni będzie można zdecydować się na mniejsze lub większe urządzenie. Nie zawsze można postawić na model dwumetrowy, zresztą jest to dosyć niepraktyczne, bo większość klientów i tak nie sięga tak wysoko. Optymalną wysokością jest półtora metra. Na uwadze trzeba mieć również kierunek otwierania się lodówki. Jeśli nie ma być problemu z ustawnością urządzenia, to najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie modelu z regulowanym zawiasem. Kolejną kwestią jest pojemność lodówki na napoje. Małe mają niewiele ponad 100 litrów, ale nie brakuje również dużych lodówek, które pomieszczą 500 L. Warto od razu podkreślić, że wraz ze wzrostem pojemności rośnie również zużycie energii elektrycznej, co wiąże się z wyższymi kosztami. Bardzo ważne będzie to, aby urządzenie odznaczało się wydajnym chłodzeniem. Należy wobec tego zwrócić uwagę na to, jakiej użyto technologii. W przypadku częstego otwierania lodówki na napoje Gastronet24 znaczenie ma to, aby wybrać model z chłodzeniem konwekcyjnym. Na uwadze należy mieć także liczbę dostępnych półek w lodówce i możliwość zmieniania ich wysokości.