Dobrze wypieczony domowy chleb
Jest kilka powodów, dla których warto samodzielnie wypiekać pieczywo w domu. Przede wszystkim domowe pieczywo zawiera zdrowe składniki pozbawione spulchniaczy, barwników, regulatorów kwasowości czy anty pleśniowych dodatków. Jest to więc pieczywo zdrowe, na pewno smaczniejsze, z ulubionymi ziarnami lub ziołami, na bazie ulubionej mąki. Jego samodzielne pieczenie może sprawić wiele przyjemności tym bardziej, gdy jego efekt końcowy czyli smak i zapach jest rewelacyjny.
Zdrowy chleb o idealnym kształcie
Oprócz sprawdzonej receptury warto zaopatrzyć się w formę do pieczenia chleba. Solidną, wytrzymałą i wykonaną z dobrego materiału. Jej kształt i rozmiar też może być rożny i dostosowany do naszych potrzeb. Obok tradycyjnych prostokątnych forem są też formy okrągłe, owalne i nawet w kształcie kwiatka. Ważne, by po wyjęciu z pieca boki chleba nie przylegały do formy i żeby kawałki teflonu lub rdzy nie zostawały na pieczywie. Forma do pieczenia chleba ma nadać naszym wypiekom idealny kształt i chrupiącą skórkę.
Tradycyjne formy do pieczenia chleba
Spośród nich do najbardziej popularnych należą formy ze stali nierdzewnej. Lekkie i odporne na rdzę, łatwo jednak ulegają zarysowaniom. Bardzo popularne są też formy silikonowe o przeróżnych kształtach. Pieczywo łatwo się z nich wyjmuje, odporne są na wysoką i bardzo niską temperaturę. Oprócz nich pieczywo można wypiekać w formach szklanych, glinianych lub drewnianych. Niezależnie od swego materiału każda forma do pieczenia chleba odpowiednio użytkowana, czyszczona i przechowywana posłuży w kuchni przez długi czas.