Zalety stali nierdzewnej
Stal nierdzewna stosowana jest zarówno w kuchniach komercyjnych (gastronomicznych, hotelowych), jak i domowych niezmiennie od wielu lat i cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Dlaczego? Powodów jest kilka.
Doskonała higiena
Stal nierdzewna stosowana w garnkach to stal 18/10. Takie oznaczenie określa zawartość chromu (18%) oraz niklu (10%) w stali, z której wykonany jest produkt. Wszystkie znane marki stosują stal 18/10 jako warstwę wewnętrzną w swoich artykułach (np. stalowe garnki Gerlach zawsze posiadają wewnętrzną warstwę wykonaną ze stali 18/10). Okazuje się, że taki właśnie procentowy udział pierwiastków chromu i niklu gwarantuje stali nierdzewność, odporność i gładkość, która z kolei wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju bakterii w mikrorysach powstających w procesie użytkowania garnków.
Przewodzenie ciepła
Niestety, stal 18/10 ze względu na zawartość niklu nie ma wystarczających właściwości magnetycznych do pracy na kuchenkach indukcyjnych, które cieszą się rosnącą popularnością. Dlatego producenci garnków ze stali nierdzewnej stosują na dnie naczyń (lub w przypadku wysokiej jakości garnków na zewnątrz całego garnka) stal bez zawartości niklu, czyli stal 18/0. Nie ma ona aż tak dobrych właściwości higienicznych, jak stal 18/10, ale za to odpowiednią przewodność i doskonale nadaje się do zastosowania jako warstwa zewnętrzna niemająca kontaktu z żywnością w czasie obróbki termicznej.
Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo dobrym, higienicznym, trwałym i ponadczasowym rozwiązaniem. Jedynym przeciwwskazaniem do ich stosowania jest alergia na nikiel w bardzo wysokim stopniu, która na szczęście dotyczy w stopniu uniemożliwiającym korzystanie z tego rodzaju produktów bardzo niewielkiego odsetka społeczeństwa.