Jak zadbać o czystość zastawy w restauracji?
Utrzymanie porządku jest niezwykle istotne, zwłaszcza jeżeli prowadzi się lokal, którego działalność opiera się na przygotowywaniu jedzenia. Należy skupić się zwłaszcza na zastawie. Nie chodzi tylko o estetykę, ale też o zminimalizowanie ryzyka zatrucia pokarmowego. Jak więc zadbać o wzorową czystość?
Wydzielone pomieszczenie
Przede wszystkim w lokalu powinna znajdować się zmywalnia. Nie musi zajmować wiele przestrzeni, aby usprawnić pracę personelu. Obecnie nawet małe restauracje decydują się na takie rozwiązanie, które jeszcze do niedawna wdrażały jedynie hotele lub naprawdę spore kuchnie. Nie trzeba przeznaczać na nią osobnego pomieszczenia, wystarczy odgrodzić wybrane miejsce, chociażby regałami ociekowymi lub parawanem. Co jednak konkretnie należy umieścić w zmywalni?
Niezbędny sprzęt
Najlepiej zdecydować się na zakup zmywarki, oczywiście dopasowanej wielkością do ilości wydawanych porcji. Pozwoli ona zaoszczędzić wodę, której marnuje się o wiele więcej, gdy czyści się talerze ręcznie. Wyposażenie zmywalni obejmuje również meble ze stali nierdzewnej, gdzie będzie się kładło brudne naczynia i odkładało te już umyte. Świetnym pomysłem jest też zainwestowanie w regały ociekowe. Zdecydowanie niezbędny okazuje się kran, gdyż zmywarka nie zawsze radzi sobie ze wszystkimi zabrudzeniami. Kosz na śmieci przyda się w przypadku, gdy ktoś nie dokończy swojego posiłku. Nieobowiązkowym, aczkolwiek bardzo przydatnym wyposażeniem zmywalni jest również rozdrabniacz odpadków organicznych i basen ze spryskiwaczem.