Blog Pychotka
Akcesoria kuchenne

Na co zwrócić uwagę przy zakupie korkociągu do wina

Korkociąg i otwieracz do butelek to obowiązkowe wyposażenie każdego porządnego domu i każdego szanującego się lokalu gastronomicznego. Na pierwszy rzut oka narzędzia te wydają się proste, ponieważ mają tylko jeden cel. Jednak każdy model ma swoje zalety i wady, więc pytanie, który korkociąg do wina kupić może stać się trudne dla przeciętnego nabywcy.

Budowa korkociągu do wina

Istnieje wiele różnych rodzajów korkociągów https://nettrading.pl/korkociagi-do-wina , ale zazwyczaj każdy z nich ma trzon śruby, uchwyt lub dźwignię. Obcinaczki do folii i metalowe otwieracze do korków to dodatkowe funkcje, w które wyposażone są również niektóre modele korkociągów.

  • Śruba: Metalowa spirala, która jest wkręcona w korek wina i zabezpieczona w miejscu.
  • Uchwyt: tworzy dźwignię i uchwyt potrzebny do wydobycia korka z butelki wina. Konstrukcja, długość i materiały uchwytów różnią się w zależności od rodzaju korkociągu.
  • Ogranicznik korkociągu: zapewnia dodatkowe ramię dźwigni dla łatwiejszego wyciągania korka z wina. 
  • Nóż foliowy: Jest to zwykle małe, ząbkowane ostrze lub koło, które służy do odcinania ochronnej powłoki, która pokrywa korek do wina i szyjkę butelki.
  • Otwieracz: specjalny hak, który może być użyty do otwarcia butelki piwa lub napoju gazowanego.

korkociąg do wina i łatwość użytkowania

Pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę przy wyborze i zakupie korkociągu jest to, jak łatwo jest go używać. Korkociąg do wina, który jest trudny w użyciu może prowadzić do okruchów korka w napoju i może złamać korek. Wiele barów preferuje korkociągi naścienne lub elektryczne, ponieważ minimalizują one udział człowieka w procesie otwierania butelki i nie wymagają specjalnych umiejętności.

Wielkość korkociągu

Małe korkociągi, świetnie nadają się do użytku przez kelnerów, a ich niewielki rozmiar pozwala zmieścić je w kieszeni fartucha lub spodni. Korkociągi dźwigniowe są wygodne do użytku domowego ze względu na ich prostotę i łatwość użycia. Naścienne lub elektryczne są bardziej odpowiednie dla lokali gastronomicznych, z dużą liczbą klientów i zamówień.