Jak znaleźć idealny stojak na tort?
Obraz doskonale udekorowanego i atrakcyjnie zwieńczonego tortu jest tym, co większość ludzi myśli, gdy wyobraża sobie idealne przyjęcie weselne. Jak sprawić, by goście zobaczyli piękny tort, nad którym tak ciężko pracowaliście? Wyeksponuj go na stojaku do tortu! A jeśli planujesz podać więcej niż jeden rodzaj deseru dla swoich gości, posiadanie różnych rodzajów stojaków na ciasta pomoże utrzymać desery w porządku, aby nie kończyły się one siedzeniem w tym samym miejscu w przypadkowych momentach. W tym artykule dowiesz się o różnych typach stojaków na ciasto dostępnych w sprzedaży, jakich cech szukać, ile kosztują i więcej.
Co to jest stojak na tort?
Stojaki na ciasto to elementy wyposażenia, które są zwykle wykonane z drewna lub plastiku i używane do podtrzymywania i eksponowania ciast. Chociaż istnieje wiele różnych wzorów i stylów dostępnych stojaków, najbardziej powszechne są te o prostokątnym kształcie i wykonane z drewna. Rozmiar stojaka jest zwykle proporcjonalny do wielkości ciasta, do którego jest używany. Często będą one miały dwie lub cztery strony. Stojak na tort jest istotnym elementem każdego przyjęcia weselnego. Pomoże utrzymać tort weselny na idealnej wysokości, aby był oglądany przez gości i może być używany do trzymania innych deserów.
Materiały na stojaki na ciasto
Stojaki na ciasto są zwykle wykonane z kombinacji różnych materiałów, w zależności od projektu stojaka i jego przeznaczenia. Poniżej przedstawiamy różne materiały, które można znaleźć w stojakach na ciasta:
– Drewno – jest najczęstszym materiałem dla stojaków na ciasta i jest tym, z czego wykonana jest większość stojaków. Stojaki drewniane są zazwyczaj wykonane z orzecha brazylijskiego, drewna tekowego, bambusa, rattanu lub palisandru, w zależności od ich walorów estetycznych i przeznaczenia stojaka. Drewno jest trwałe i odporne na gnicie, ale przy normalnym użytkowaniu pojawiają się na nim rysy, wgniecenia i inne ślady.
– Plastik – chociaż na rynku dostępnych jest wiele drewnianych stojaków na ciasta, niektórzy klienci preferują stojaki z tworzywa sztucznego ze względu na ich trwałość i odporność na plamy i uszkodzenia. Zazwyczaj są one wykonane z akrylu lub polipropylenu.
– Metal – stojaki na ciasto wykonane z metalu są zazwyczaj dekoracyjne i ozdobne, nie są przeznaczone do serwowania deserów. Istnieją jednak również metalowe stojaki na ciasta, które są przeznaczone do serwowania, zwłaszcza deserów z płynnym nadzieniem, takich jak torty, babeczki i makarony.